Polsk synagoga. Foto: S.Zajczyk, 1936
1 av 2
Polsk synagoga 1936. Bilden är tagen av den judiske fotografen Szymon Zajczyk som levde i Warszawa-ghettot och dödades av nazisterna. Foto: S.Zajczyk
Frank Stella i Warszawa
2 av 2
Den amerikanske konstnären Frank Stella inviger sin utställning på Polin i Warszawa. Foto: Thella Johnson Foto: Thella Johnson

Frank Stella ställer ut judisk historia i Warszawa

2:03 min

I Polens huvudstad Warszawa pågår ett konst- och kulturhistoriskt samarbete. Museet Polin, tillägnat Polens judiska historia, har just invigt en utställning med den legendariske amerikanska konstnären Frank Stella. I centrum finns hans verk "Polska byn", en serie träkollage inspirerade av bilder på synagogor i Polen som förstördes under andra världskriget. Nu ställs de för första gången ut tillsammans med ritningar och bilder av de historiska byggnaderna. Vår korrespondent har besökt utställningen och träffat Frank Stella som var på plats i Warszawa under öppningen.

Den snart 80-årige Frank Stella har klätt sig bekvämt i mörkgrön fleecetröja och talar mjukt och tyst medan han låter sig guidas runt på utställningen på Polinmuseet i Warszawa. Vissa av de gamla ritningarna till synagogor är det första gången han ser, berättar han. Nu visas de här tillsammans med hans egen berömda serie Polish Village från 1973, där inspirationen kom just från en bok om de gamla träsynagorna i Polen som förstörts under andra världskriget.

Polish Village-serien har setts som ett viktigt bidrag till dokumentationen över det som förstördes i Förintelsen. När Frank Stella själv ombeds berätta om konstverkens tillkomst för mer än 40 år sedan, beskriver han dem som en vändpunkt i hans konstnärsskap. Att se bilderna på de viktiga byggnaderna som inte längre fanns, fick honom att bokstavligen börja bygga med sina händer säger han.

- Det är något visst med arbetarens eller konstnärens hand. Det handlar om att skapa och tillverka något. Och detta var en vändpunkt i hur jag såg på konst, jag började försöka bygga en bild, säger Frank Stella.

Polinmuséets och Frank Stellas återskapande av de gamla förstörda synagogorna blir också skrämmande dagsaktuella i en värld där krig och förföljelser pågår i stor skala och där kulturella byggnader och symboler också bombas och bränns ner.

Frank Stella anser inte att det är självklart att konstnärer ska ägna sig åt att bevara kulturarv. Men på något sätt kommer det att bli viktigt att också i framtiden påminna om det som förstörs av dagens krig, säger han.

- Också det kommer att bli återuppbyggt och studerat av kommande generationer. Det är något vi måste göra som civiliserade människor, det handlar om överlevnad.

Utställningen "Frank Stella and Synagogues of Historic Poland" pågår i Warszawa fram till den 20 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista