Pandora, eller Anneli Magnusson som hon egentligen heter, upplever att eurodancens status förbättrats de senaste åren.
Pandora, eller Anneli Magnusson som hon egentligen heter, upplever att eurodancens status förbättrats de senaste åren. Foto: Ola Torkelsson/TT

Dansmusik från 90-talet gör comeback

5:37 min

I sommar arrangeras en endagsfestival i Malmö med tema "Vi som älskar 90-talet". Samtidigt i Finland planerar filmskaparen Petri Luukkainen en dokumentärfilm om 90-tals musiken Eurodance. Är det dags att uppvärdera Eurodance?

Berättelserna bakom musikgenren Eurodance är på väg att bli film. Det är den finske filmskaparen Petri Luukkainen som bestämt sig för att det är dags att uppvärdera den gamla 90-tals genren som blandar house och disco och kännetecknas av tydliga melodislingor.  

Petri Luukkainen har redan samlat in omkring 200 000 svenska kronor genom en crowdfunding-kampanj i Finland. Nu hoppas han att resten av världen också ska hjälpa till.

– På ett intellektuellt plan hade jag helt glömt bort den här musiken. Men när jag började fråga vänner och bekanta i 30-års åldern insåg jag att 90-talet gör en comeback. Om så många i Danmark, Tyskland och Sverige alla känner samma sak för den här musiken är det ett fenomen jag vill veta mer om, säger Petri Luukkainen.

En som märkt av det växande intresset för 90-tals musiken är Anneli Magnusson, mer känd som technodrottningen Pandora.

– De senaste tio åren har det bara vuxit och nu görs det fler 90-talsfestivaler än någonsin.

Pandoras kalender 2016 är fullbokad med spelningar i Finland, Ryssland och Japan. Hon tycker sig ha märkt att något hänt med genrens status de senaste åren.

– Jag vet inte vad det är men det har definitivt hänt någonting med statusen. Vadå fanbase 35 plus som vi får höra hela tiden. Det har kommit en ny generation fans, så är det bara, säger Pandora.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista