Hollywoodskylten.
Foto: Reed Saxon/AP/TT.

Hollywood har "inkluderingskris"

Film - och TVindustrin i Hollywood är till stora delar en heterosexuell, vit herrklubb. Det hävdas i en ny stor rapport, från University of Southern California, som granskat mycket stora medieföretag, allt ifrån Disney till Netflix, som granskat mångfalden i TV- och filmindustrin.

Podd. Hur vit är Oscar? P1 Kultur om efterskalvet till #OscarsSoWhite

Studien, som är en av de mest omfattande som gjorts, har granskat över 400 filmer och tv-serier. Bara en tredjedel av talrollerna i dem spelades av kvinnor, mindre än en tredjedel spelades av skådespelare från någon minoritetsgrupp och bara två procent av de talade rollerna spelades av en HBTQ-person.

Bakom kameran är det ännu mindre mångfald, en stor majoritet av regissörer och manusförfattare är vita män.

Rapporten ger en tydlig bild av exkludering, säger en av forskarna bakom rapporten, Stacy L Smith, till nyhetsbyrån AP. Hon kallar det en kris för filmindustrin.

Rapporten släpps bara dagar innan den stora Oscarsgalan ska gå av stapeln, en gala som i år föregåtts av starka diskussioner kring det faktum att alla skådespelarnomineringar gått till vita skådespelare, detta för andra året i rad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista