Eilins italienske pojkvän Tony i filmen Brooklyn. Han spelas av Emory Cohen och hon av Saoirse Ronan.
Eilins italienske pojkvän Tony i filmen Brooklyn. Han spelas av Emory Cohen och hon av Saoirse Ronan. Foto: Foto: Fox Searchlight

Modefest i filmen Brooklyn

2:46 min

Från fotboll till irländska immigranter, så kan man beskriva äkta paret Nick Hornbys och Amanda Poseys karriärväg som inleddes med filmen Fever Pitch. Hornby har skrivit manus och Posey har tillsammans med Finola Dwyer producerat denna Oscarsnominerade film, som handlar om en ung kvinna som på 50-talet lämnar det fattiga Irland för ett nytt liv i Brooklyn, New York. Filmen bygger på en roman av författaren Colm Tóibín och är regisserad av John Crowley. Nina Asarnoj har sett Brooklyn.

Den här filmen kommer att glädja bloggdrottningarna Underbara Clara och Elsa Billgren. Den är en tapetfest och historisk modekavalkad. Själva berättelsen är väldigt enkel. Den unga Eilis lämnar den inskränka lilla staden på Irland där hon bor i en bitterfattig men ändå kärleksfull kvinnlig gemenskap med sin slitna mamma och misstänkt bleka storasyster Rose.

Överfarten till Amerika skildras på ett Titanic-liknande vis med spartanska hytter med spyhinkar och fasta kojer. Men även framme i Brooklyn är livet fattigt, liksom kalt och barskrapat på mening, trots de vackra låga husen och trädkantade gatorna. Liksom för alla immigranter är den där ljusa framtiden märkligt gråtonad när det förlovade landet mest liknar en kuliss med amerikanska neonskyltar. Men färgerna kommer tillbaka när Eilis möter den unge italienskättade Tony. Där någonstans blir Brooklyn i det närmaste löjligt banal.

Ändå vill jag bara sitta kvar i salongen och se om filmen, direkt. Och anledningen är kostymören Odile Dicks-Mireauxs fingertoppskänsla för tiden, det tidiga 50-talet, och färgerna. Turkost, varmt rött, mörkgrönt, rosa, småmönstrat. Rekvisita och kostym gör denna film till en oförglömlig estetisk fest, i samma liga som Todd Haynes Carol.

Fotot av kanadensaren Yves Bélanger, är drömmen om Coney Island, med den ljust gula sanden, glassarna och baddräkterna med korta ben. Eller den rödlätta systern Rose, klädd i ljusblått mot det starkt gröna irländska gräset. Och liksom i Carol arbetar huvudpersonen i ett lyxigt varuhus med välklädda kunder som lämpar sig extra väl för denna kostymorgie. Och precis som Cate Blanchett, är den ljusomstrålade Saoirse Ronan som spelar Eilis, Oscarsnominerad för bästa kvinnliga huvudroll. Och det är för hennes hy, klänningar och lågintensiva skådespeleri som Brooklyn ändå blir det där vykortet man sparar i en låda för alltid.

Nina Asarnoj
nina.asarnoj@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista