Tomas Löfströms bok "Dalen där Buddha dör".
Tomas Löfströms bok "Dalen där Buddha dör".

Författaren och kulturjournalisten Tomas Löfström har avlidit

28 min

En svensk reseskildrare som färdades mellan Haväng och Himalaya från 1970-talet och framåt har gått bort. Per Feltzin minns en författare som förenade glädjen över den egna myllan med en ständig längtan ut i världen.  

24 böcker blev det. Starten kom med Liftare 1971 och sviten böcker gick över Vägen till Kathmandu, Mellan Haväng och Himalaya till Den långa resan till Lhasa, Gryningsflickan och Den siste resenären - en biografi om Torgny Sommelius 2012.

Han var under åren redaktör för tidskriften Studiekamraten och har varit med i redaktionen för Obs här på Sveriges Radio. Han medverkade i ett stort antal tidskifter under åren där särskilt Vagabond kan nämnas.

Hans far Inge Löfström och hans farfar Frans Löfström var också författare som skrev om Österlen.

Mina egna minnen börjar med att jag som femtonåring 1972 reste runt på egen hand i Europa med Löfströms bok Liftare i ryggsäcken. Jag använde den som guidebok för att hitta rätt. De ställen som huvudpersonen i Liftare besökte i Frankrike och Spanien besökte även jag. Pensionat Ilse i kuststaden Arenys de Mar norr om Barcelona var en central punkt i boken och blev också mitt hem under några veckor.

Och redan första kvällen satt jag i trappan på pensionatet med hela västvärldens backpackers runt omkring mig och kände den unga femtonåringens samhörighet med världen. På stranden kastade man något som hette frisbee - när jag kom hem gjorde jag en egen av ett plastlock för att visa mina "provinsiella" kompisar vad som fanns där ute i världen.

Där i trappan fanns också Tomas Löfström själv. Jag plockade fram mitt exemplar av Liftare och visade honom. Vi talade inte mycket med varandra, jag var ju en pojkspoling, men de dagarna där hade vi ett förbund kände jag. Frågan om litteraturen, verkligheten och möjligheten att själv få tala med en mästare besvarade sig själv.

Världen fanns där ute för alla att ta del av. Tomas Löfström gjorde med sin litteratur och sina övriga texter det möjligt att resa mellan just Haväng och Himalaya via Arenys de Mar.   

Tomas Löfström blev 67 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista