Fateme Gosheh startar namninsamling för Confess.
Fateme Gosheh startar namninsamling för Confess. Foto: Leif R Jansson / TT

Startar namninsamling för iranska hårdrockare

Bildkonstnären Fateme Gosheh har startat en namninsamling för de iranska hårdrockare som väntar på rättegång för sin musik.

Två medlemmar från det iranska hårdrocksbandet Confess väntar på rättegång i Iran på grund av att de har skrivit så kallad ”satanistisk musik”. Straffet om de döms kan bli allt från fängelse till avrättning. Nu har den svensk-iranska konstnären Fateme Gosheh startat en namninsamling för att få åtalet nedlagt.

– Det minsta jag kan göra är att starta en namninsamling. Unga människor ska inte sitta i fängelse för att de vill sjunga, säger Fateme Gosheh till SVT Kulturnyheterna.

De två bandmedlemmarna, 21 och 23 år gamla, ska ha gripits i höstas men ska nyligen ha släppts mot borgen, skriver Kulturnyheterna. Enligt Tara Sepehri Far på Human Rights Watch är det större sannolikhet att de kommer att dömas till fem år i fängelse än avrättning eftersom det är troligare att de åtalas för att ha kränkt heliga övertygelser än förolämpat profeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista