Sebastian Flavet, medlem i fackförbundet DIK. Bild: Teresa Kristoffersson
1 av 3
Sebastian Flavet, medlem i fackförbundet DIK. Bild: Teresa Kristoffersson
Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet Mot Mutor. Bild: Teresa Kristoffersson
2 av 3
Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet Mot Mutor. Bild: Teresa Kristoffersson
Attila Rostovanyi, förbundsordförande för DIK. Bild: press
3 av 3
Attila Rostovanyi, förbundsordförande för DIK. Bild: press

Lön för facktopp i kulturförbund upprör

1:50 min

100 000 kronor i månaden, motsvarande en årslön på 1,2 miljoner. Så mycket tjänar förbundsdirektör Helen Hellströmer på fackförbundet DIK.

Så här gjorde Kulturnytt granskningen av lönerna


DIK:s medlemmar jobbar bland annat på bibliotek, museer och kommunikationsavdelningar. Bland de förbund som Kulturnytt granskat ligger snittlönen för förbundens chefer betydligt lägre - runt 65 000 kr i månaden. Men 100 000 kr i månaden är helt inom gränserna för vad som är rimligt, menar förbundets ordförande Attila Rostoványi.

- Lönen ligger helt i nivå med de riktlinjer för den här typen av tjänst som vi har på DIK. Det är 100 000 kronor som krävs för att få en VD med den här kompetensen.

Lönen är alltså rimlig i relation till förbundsdirektörens kompetens och uppdragets storlek, enligt DIK:s ordförande Attila Rostoványi.

Snittlönen för DIK:s medlemmar är 32 500 kr, det vill säga en bra bit under förbundschefens lön. Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, som arbetar för att förebygga korruption inom organisationer och företag.

- Det är klart att det kan sticka i ögonen om man har en företrädare som tjänar på en nivå som medlemmarna aldrig någonsin skulle komma i närheten av. Vet medlemmarna om vad deras företrädare tjänar? Ett fackförbund är ju liksom en oerhört demokratisk organisation och där är det ju viktigt att man är överens om nivåerna.

Sebastian Flavet, som jobbar på Tekniska museet i Stockholm och är medlem i DIK sedan drygt två år tycker att inte att förbundsdirektörens höga lön är helt försvarbar.

- Det är ju en extremt hög siffra. Att lönerna skiljer sig mycket det tar man för givet men när man pratar om ett fackförbund och det handlar om solidaritet, så är det svårare att ta på något sätt. Och många av ledorden känns lite urholkade.

Information om vad fackförbundets företrädare tjänar ska finnas lättillgänglig tycker han.

- Även om man inte aktivt går ut och berättar att si och så mycket tjänar de här personerna i de här positionerna så borde informationen finnas lättillgänglig så om man vill komma åt den så är det inga problem - transparens helt enkelt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista