Delar av omslaget till Levande dominobrickor
Delar av omslaget till Levande dominobrickor

För många historier på en och samma gång i "Levande Dominobrickor"

Levande dominobrickor
2:38 min

Levande dominobrickor. Så heter en roman av den lettiske författaren Zigmunds Skujins, född 1926 i Riga, som skrevs vid millennieskiftet och nu kommer i svensk översättning. Katarina Wikars har läst men kan inte låta bli att förundras lite över paketeringen.

Den här romanen gör det onödigt svårt för sig med sitt smått antikvariska omslag med papperssiluetter med 1700-talsmänniskor i olika poser, och dessutom saknar åtminstone jag ett introducerande förord. Författaren Zigmunds Skujins må vara en auktoritet i sitt hemland men hade behövt en presentation. Baksidestexten gör gällande att detta är en både upplysande och surrealistisk färd, och Levande dominobrickor har länge två parallella tidsplan, vi följer den balttyska baronessan Waltraut von Brügens våndor på 1700-talet då hennes man kommer hem från kriget med bara sin underkropp i behåll. Där vimlar av seanser och trollkarlar, Skujins excellerar i en sorts magisk realism med Jelgava slott som fond.

 Den andra delen är knappast stramare: här finns ett föräldralöst jag med en japansk halvbror, en underfundig morfar och en baronessa under den korta tiden av lettisk självständighet som snart övergår i andra världskrigets fasor och ockupationer. De olika tidsplanen har varsitt kapitel och skrivs egentligen aldrig ihop men det finns ett övergripande tema – klyvnad av kroppar, själar, länder, vad delat är kan växa ihop till något nytt, blandat och större. Romanen är också en lektion i lettisk historia, detta lilla land hoptryckt mellan större makter. Men kanske hade det behövts en notapparat för att få bakgrunden till Livland och Kurland och de gamla kolonierna Gambia och Togo.

 Som läsare blir jag allt som oftast mest förvirrad även om det bitvis finns ett flöde som driver en framåt. Personerna är ibland lika tvådimensionella som schablonerna på omslaget, ibland riktiga människor med ett tragiskt öde men så släpper Skujins bara taget om sin 1700-talshjältinna Waltraut och hela kompositionen och gör istället en lång resonerande utvikning om mannen som går under beteckningen Flygaren och som plötsligt får ett helt kapitel mot slutet av romanen. Eftersom jag varit en del i Lettland kan jag identifiera honom som den omstridde Herberts Cukurs, hjälte under självständigheten som senare lierade sig med nazisterna och som efter kriget flydde till Sydamerika för att sedermera avrättas av Mossad.

Levande dominobrickor vill berätta för många olika historier på samma gång, och pendlar till slut även stilmässigt mellan debattartikel och absurdism.

Katarina Wikars


 

 


 

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".