Cecilie Hesselberg Løken tillsammans med Aurora winter fests Ola Larsson och ledare Per Nyström och kommunalrådet Monica Hansson.
Cecilie Hesselberg Løken tillsammans med Aurora winter fests Ola Larsson och ledare Per Nyström och kommunalrådet Monica Hansson. Foto: Foto: Aurora winter fest

Norsk flöjtist prisad för flyktingarbete

Den norska flöjtisten Cecilie Hesselberg Løken, som har grundat hjälporganisationen Röda hjärtat, blev igår kväll den första att få ta emot det nyinstiftade priset Aurora music Award.

Priset på 30 000 kr är instiftat av Aurora kammarmusikfestival i Trollhättan som pågår onsdag-söndag den här veckan. Det syftar till att aktivt ta ställning för de mänskliga och demokratiska rättigheterna, och det delas ut till en person eller organisation som enligt ett pressmeddelande i sin musikaliska gärning bidrar till att riva gränser mellan människor, lösa upp tabun, bemöta fördomar och verka för en öppen och fri värld.

Hesselberg Løken får ta emot priset för att hon "är humanist och artist. Hon kombinerar dessa storheter som en gåva till mänskligheten. I en tid av lidande använder hon sin kraft och sin begåvning till att ge människor på flykt ett bättre liv", enligt motiveringen.

Prisnämnden tänker på hur Hesselberg Løken har tagit hand om utmattade människor i vattnen kring Lesbos stränder och samlat sina musikaliska kolleger till ett stort hjälpande nätverk, och tillägger:

"Cecilie Hesselberg Løken är en, i ordets varmaste mening, medmänniska som bidrar till en bättre tillvaro för mänskligheten. Cecilia visar i sin gärning att en människa med sina handlingar kan göra stor skillnad".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".