Bosnien-Hercegovinas artister Ana Rucner, Deen, Dalal och Jala
Bosnien-Hercegovinas artister Ana Rucner, Deen, Dalal och Jala Foto: Foto: Vanja Lisac

Bosnier kampanjar för att ha råd med Eurovision song contest

2:26 min

Vad gör ett land som ska vara med i Eurovisionsschlagerfestivalen i maj men egentligen inte har råd? Kanske som Bosnien-Hercegovina. Idag på sin självständighetsdag drar de igång en kampanj i Stockholm med hjälp av svensk-bosnier för att få in den knappa miljon kronor som saknas.

- Det är jättemycket pengar för oss, säger Lejla Babovic som leder deras festivalteam.

De saknar knappt hälften av de totalt nästan två miljoner kronor som deras deltagande kommer att kosta, berättar Babovic. Det är mycket pengar för ett land som fortfarande dras med sviterna av kriget på 90-talet, och har en hög arbetslöshet. Det har gjort att Bosnien-Hercegovina inte har kunnat vara med i Eurovision song contest på tre år, men nu kan kanske priset för att inte vara med vara högre.

- Vi behöver känna den europeiska tillhörigheten, säger Babovic, men det är också viktigt för dem som radio- och tv-bolag i allmänhetens tjänst:

- Vi har dålig ekonomi och kämpar för vår överlevnad och behöver visa den bosniska allmänheten att vi är till för dem, genom publika professionellt genomförda arrangemang, säger hon.

Deras låt heter "Ljubav je", vilket betyder "Kärleken är". Den är skriven av den svensk-bosniska låtskrivaren Almir Ajanovic som till vardags bor i Gävle och framförs av de för den bosniska allmänheten kända artisterna Dalal och Deen, rapparen Jala och cellisten Ana Rucner.

- Den ger budskap om kärleken, att allt vi behöver - det är kärlek liksom. Ja, det är ju det som vi behöver här i Bosnien och Hercegovina efter alla krig och allt som har hänt, säger Ajanovic.

Nu vänder sig alltså det bosniska teamet och ett svensk-bosniskt nätverk till företag och andra för att få in de pengar som saknas, och Lejla Babovic är övertygad om att de kommer att få in pengarna, om inte annat "när de vi vänder oss till förstår att den bosniska nationalstoltheten står på spel", säger hon.

- That's the mentality of bosnians, säger Babovic som också är chef för internationella relationer på landets public service radio- och tv-bolag Radiotelevizija Bosne i Hercegovine, BHRT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista