Litteratursponsor: flygbolaget Emirates.
1 av 2
Litteratursponsor: flygbolaget Emirates. Foto: Kamran Jebreili/AP/TT
Byggnadsarbetare i Abu Dhabi. Foto: SCANPIX
2 av 2
Byggnadsarbetare i Abu Dhabi. Foto: SCANPIX

Litteraturfestival i Dubai kritiseras

2:17 min

Imorgon drar en stor litteraturfestival i Dubai igång, Emirates Airline Festival of Literature. En festival som blivit allt viktigare i regionen sedan den startades för sex år sedan men som en brittisk kampanj vill att man ska bojkotta.

Runt 160 författare från ett trettiotal länder väntas komma och ifjol besöktes litteraturfesten av 37 000 deltagare. Inför årets upplaga av festivalen har dock en brittisk kampanj för att bojkotta den dragits igång. Motiveringen är bland annat de brott mot mänskliga rättigheter som regimen i Förenade Arabemiraten gör sig skyldiga till. Den brittiske barnboksförfattaren Jonathan Emmett är en av initiativtagarna till kampanjen Think twice.

Kampanjmakarna riktar in sig på att sponsorn, flygbolaget Emirates, har kopplingar till regeringen som anklagas för brott mot de mänskliga rättigheterna. Det handlar om att regimkritiker sitter fängslade på oklara grunder, att kvinnor som våldtas måste uppvisa fyra manliga vittnen till brottet eller annars riskera att bli anklagade för sex utanför äktenskapet vilket är olagligt. Och så frågan om de, ofta lågavlönade, gästarbetarnas dåliga arbetsförhållanden. Arbetare som just nu bygger konstinstitutionerna Louvrens och Guggenheims filialer i Förenade Arabemiraten.

Kampanjen har hittills mestadels vänt sig till brittiska författare och försöker få dem att lova att inte bara bojkotta festivalen i år utan även i framtiden. Hittills har ett trettiotal brittiska författare och illustratörer skrivit under uppropet Think Twice. Jonathan Emmett säger själv att det är svårt att påverka en monarki som Förenade Arabemiraten men att landet ändå till skillnad från andra verkar bry sig om vad omvärlden tycker.

Men hur ser man då i Förenade Arabemiraten på bojkotten? En litteraturbloggare i Egypten som engagerat sig i yttrandefrihet i regionen berättar att författare i Förenade Arabemiraten ställt sig frågande till kampanjen för att den angriper så många olika frågor, och inte presenterat några tydliga krav till regeringen. En författare som Kulturnytt haft kontakt med försvarar festivalen. Hon skriver: Jag kan inte föreställa mig hur det skulle vara för mig om inte festivalen skulle bjuda in mig att tala för barn om mina böcker. Böcker lär oss att förstå andra kulturer och hur viktigt det är att leva i harmoni. De lär oss empati och gör det svårare att fördöma och hata skriver den här författaren i ett mejl till Kulturnytt.

Litteraturfestivalens svar på kritiken är att det är tråkigt att kampanjen dragits igång. Festivalens fokus är att få människor att läsa och att genom festivalen ge författare möjlighet att delta i citat "livliga tvärkulturella diskussioner" slutcitat och att författarbesöken har en positiv inverkan på regionen. Det skriver festivalarrangören till Kulturnytt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista