Souleymane Cissé. BILD: Teresa Kristoffersson
Souleymane Cissé. BILD: Teresa Kristoffersson

Souleymane Cissé om mod att göra motstånd

2:30 min

Just nu pågår filmfestivalen Cinemafrica. Festivalen gästas av den maliske regissören Souleymane Cissé. I dag är det sverigepremiär för hans film nya film O Ka, en film som rör sig i gränslandet mellan dokumentär och fiktion och som är en hyllning till de maliska kvinnor som slåss för rättvisa och för att göra sina röster hörda.

-Jag vill hylla de kvinnor som slåss för rättvisa och för att bli tagna på allvar, säger Souleymane Cissé.

Filmtiteln O Ka, "betyder vårt hus". Det är en personlig berättelse om familjens hus, och om hans systrar som blir fråntagna huset och utslängda av polisen.

-Och de vågade göra motstånd, det var jag tvungen att berätta, säger Souleyman Cissé.

O Ka handlar om geografiska och historiska gränser, ett förfalskat dokument, om korruption och ett rättssystem som för längesedan har havererat.

-Känner ni svenskar till vad som sker i Mali i dag, undrar Souleyman Cissé?

Landet står inför stora problem. Men filmen handlar också om hopp. Om nya generationers kraft och möjligheter och en bättre framtid både för Malis folk. Och för människor världen över.

-Platsen är Mali men problemen och orättvisorna som människorna i filmen möter bör valla i hela världen kunna förstå, säger Souleyman Cissé. Det är en viktig film, jag gråter varje gång jag ser den, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista