Mattias Hermansson, kulturchef Sveriges Radio.
Mattias Hermansson, kulturchef Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm

Är det nu Palmeepoken går från nutid till historia?

2:41 min

Den här helgen för sedan mördades Sveriges statsminister Olof Palme på Sveavägen i Stockholm. I veckans lördagskrönika anar Sveriges Radios kulturchef Mattias Hermansson att ett skifte är på väg i bilden av Palme-eran.

Alla minnesartiklar och reportage till trots, så blir minnet av Olof Palme långsamt allt mer suddigt. Den enda skymten jag såg honom i verkliga livet var sommaren 1985, i kortegen på väg till Tage Erlanders gravsättning. Mörka bilar rullade många mil från Stockholm till Erlanders familjegrav i Värmland. Den sista biten genom Klarälvdalen, så även min bruksort där Storgatans kanter fylldes av folk. Det är fortfarande socialdemokratins hjärtland, bland fabriker och skogar där runt hälften av alla väljare lade sin röst på partiet 2014.

Som knapp tonåring fattade jag inget av symboliken kring statsministrarna: Arvtagaren och hans företrädare, banden mellan Palme från societeten och Erlander från landet, som en bild av en nation som såg sig som jämlikhetens paradis.

Mindre än ett år senare var också Olof Palme död.

Det har vilat något närmast rituellt över den kollektiva bearbetningen av Palme. Vid sidan av den obesvarade frågan om vem som mördade statsministern, också en fråga om vad som hände med Sverige och vad som hände med socialdemokratin. Och hur det skulle sett ut om inte skotten fallit den där sena februarikvällen.

Det nådde nog klimax i början av 2010-talet i biografier, dokumentärer, raplåt och deckarserie. Ibland har jag upplevt det som ett par generationer genom Palme delvis velat förklara sig själva inför eftervärlden: kolla här, det var det här vi växte upp i och det var därför vi blev som vi blev.

Men nu anar jag en skillnad i tongångarna kring 25-årsdagen och det nu 30-åriga minne som rullar i medierna. Något mer distanserat och fjärran och lågmält.

Det kan ha flera förklaringar.

Alla vi som rimligen bara kan ha vaga, om ens några egna minnen av Olof Palme, lär idag vara en majoritet av Sveriges befolkning. Inom kort finns ingen under 50 som var röstberättigad när Olof Palme var i livet och politiken.

Och landet nu, är i grunden något annat än landet då. 1986 jobbade nästan var fjärde arbetsför svensk inom industrin, idag ungefär var nionde. Andelen som är födda i ett annat land är runt dubbel så stor idag som då. I samma 1980-tal där Palme-eran tog slut bildades miljöpartiet och sverigedemokraterna - de idag tydligaste motpolerna i svensk politik. Murar har fallit, unioner har byggts och världen är gränslös vad gäller information och möjligheter och stenhård konkurrens.

Verkligheterna nu och då ligger allt längre ifrån varandra. Vi kan inte längre använda Olof Palme för att beskriva nutidens Sverige. Det innebär inte att betydelsen av hans epok minskar, däremot att den är en del av historien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista