Josefin Nilsson
1 av 4
Josefin Nilsson. Foto: Jack Mikrut / TT, Fredrik Persson / TT
Marie Nilsson Lind, Annelie Roswall, Josefin Nilsson och Birgitta Jacobsson
2 av 4
Ainbusk från vänster: Marie Nilsson Lind, Annelie Roswall, Josefin Nilsson och Birgitta Jacobsson. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Marie Nilsson och Josefin Nilsson. Foto: Stig Hammarstedt
3 av 4
Föreställningen Systrarna Sisters med systern Marie på länsteatern 2015. Foto: Stig Hammarstedt
Josefin Nilsson
4 av 4
Josefin Nilsson skulle fylla 47 år i vår. Foto: JACK MIKRUT

Sångerskan och skådespelerskan Josefin Nilsson död

1:45 min

Sångerskan och artisten Josefin Nilsson är död. Hon dog i dag i sitt hem, uppger Gotlands länsteater.

Som en av Ainbusk, Systrarna Sisters och en alldeles egen lysande stjärna sjunger hon nu för evigheten tillsammans med systrarna Edith Piaf, Janis Joplin och varför inte bröderna David Bowie och Lemmy från Motörhead. För oss var Josefin i detta sällskap. Med sin begåvning, sin kraft och sitt sätt att våga vara hudlös på scenen, skriver Thomas Sundström för Länsteatern på Gotland.

Josefin Nilsson föddes 1969 och var en av medlemmarna i Ainbusk.

Hon gav 1993 ut soloskivan Shapes, där låtarna var skrivna av forne Abbamedlemmen Benny Andersson, som också skrev åt Ainbusk.

År 1997 gjorde Josefin Nilsson den kvinnliga huvudrollen i filmen Adam & Eva, där hon spelade mot Björn Kjellman. Några år senare, 2000, var hon med i filmen Det blir aldrig som man tänkt sig.

Förra året, 2015, gjorde hon tillsammans med sin syster Marie en bejublad föreställning på Gotlands länsteater, Systrarna Sisters. Tanken var att de skulle ha gjort föreställningen i Stockholm i höst. 

P4 Gotland
gotlandsnytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista