Chris Rock
Chris Rock Foto: TT/AP

Oscarsvärden Chris Rock får kritik för mångfaldsskämt

1:50 min

Med en tittarsiffra på 34,3 miljoner blev den 88:e årliga Oscarsgalan den minst populära bland tv-publiken på åtta år och den tredje minst tittade någonsin. Det skriver Rolling Stone.

Orsaken till den svikande tv-publiken är oklar och meningarna går isär. Avsaknaden av riktigt stora "blockbusters" i de tunga kategorierna tros av vissa vara en av orsakerna.

Andra tror att uppmaningen att bojkotta galan på grund av den bristfälliga mångfalden haft sin del i det hela.

Låga tittarsiffror internationellt alltså, men för Aftonbladet TV, som sände galan exklusivt i Sverige, blev det en tittarsuccé. Där talar man om Oscars-rekord. 85 000 unika besökare tittade på Aftonbladets livesändning från galan.

Och så här i efterdyningarna av Oscarsgalan fortsätter kritiken mot galans mångfaldsproblem - nu med galans värd, komikern Chris Rock, i skottgluggen.

Ett av hans skämt om bristen på mångfald har fått negativa reaktioner. Han presenterade tre barn med asiatiskt utseende som ekonomer och sa "Om någon upprörs av det här skämtet, twittra om det på era telefoner - de är också tillverkade av de här barnen".

Skådespelaren Constance Wu har reagerat och får stöd från aktivisten Mee Moua som skriver: "'skämtet' med de asiatiska barnen demonstrerar hur misslyckat samtalet om ras är i USA".

När det gäller Oscarsgalans mångfaldsproblem uttalar sig den amerikanske medborgarrättsledaren och pastorn Al Sharpton: "Detta är en betydande nedgång och bör skicka en signal till akademin och högt uppsatta inom filmindustrin."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista