Thella Johnson, Sveriges radios korrespondent i Helsingfors. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Thella Johnson, Sveriges radios korrespondent i Helsingfors. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Mediechefer i Finland i gemensamt upprop

Thella Johnson rapporterar
1:32 min

I vårt grannland Finland har cheferna på landets största medier gått samman i ett upprop mot vad de kallar "lögnmedia" och för den trovärdiga journalistiken.

"Vi vägrar stödja lögnmedierna genom att vara tysta medlöpare. Vi förbinder oss att utöva relevant journalistik grundad på fakta", skriver de tjugotvå chefredaktörerna från bland annat några av Finlands största dagstidningar Helsingin Sanomat, Aamulehti och Hufvudstadsbladet.

Mediecheferna, bland dem också chefer på Public Servicebolaget YLE, publicerade gemensamt sitt upprop på alla sina plattformar på tisdagen. Under morgonen har de deltagit i olika diskussionspaneler i radions och tv:s morgonprogram om det finländska samtalsklimatet som de menar har förändrats drastiskt. Inte minst på grund av propagandasidor på nätet som maskerar sig som nyhetsmedier och som chefredaktörerna menar förgiftar samhällsdebatten.

I bakgrunden finns bland annat flera nyheter om brott där invandrare skulle vara inblandade, som fått snabb och stor spridning men som senare visat sig vara antingen felaktiga eller påhittade, händelserna hade inte ägt rum, och personer som omnämnts existerar inte.
Men det publicisterna också reagerar mot är den förråade stämning som råder i kommentarsfält och i sociala medier.

"Kränkning, förnedring, svartmålning och direkta lögner har blivit vardag" skriver de i uppropet. De fortsätter också med att fördöma hatet och hoten som drabbar journalister i många länder, även i Finland:

"Vi stödjer de journalister som på grund av sitt arbete utsätts för förtalskampanjer. Vi accepterar inte att journalister tystas genom påtryckning"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".