Fem systrar på väg i Mustang av Deniz Gamze Ergüven
Fem systrar på väg i Mustang av Deniz Gamze Ergüven

Ett systerskap slår sig ut i uppmärksammade filmen "Mustang"

1:55 min

Den har kammat hem en försvarlig mängd priser och var Frankrikes Oscarsbidrag, den turkisk-franska samproduktionen, filmen "Mustang" i regi av Deniz Gamze Ergüven. Den tar upp ett ytterst angeläget ämne, rätten att bestämma över sin egen kropp, sitt eget liv.

De föräldralösa systrarna i en småstad vid Svarta havet har för roligt, utmanar alla seder och bruk, slåss med pojkarna från skolan i vattenbrynet, har för lite kläder på sig, är för nära det pulserande livet helt enkelt, de religiösa grannkvinnorna klagar hos mormor och morbror låser in dem i huset.

"Mustang" är ett utbrytningsförsök, ett inlägg mot tvångsgifte, mot resonemangsäktenskap, men också en parafras på Sofia Coppolas nittiotalsfilm "The Virgin Suicides" men med mer attack och revolt i anslaget. Och med ett reellt problem att strida mot.

Just nu på bio går också den japanska filmen "Systrarna" av Kore-eda men till skillnad från dess mer utmejslade karaktärer är denna flock fem systrar ett sorts kollektiv av ben, hår och fnitter, de är hopklumpade på det där sättet som väninnor i tonåren kan vara, som i Tove Folkessons roman "Kalmars jägarinnor", den ena går inte att skilja från den andra, de är ett stort vi. Bara den yngsta, Laleh, utmärker sig, iakttar under allt större motstånd den ena efter den andra bli bortgift mot sin vilja, bestämmer sig för att ändra sakernas tillstånd, göra revolution mot morbror, mot männen, mot familjestrukturerna.

Det är tät film i närbilder, och lika uppsluppen och vildsint som dess början där ute i barndomens frihet är, lika klaustrofobisk är den i sin Törnrosa-instängdhet bakom gallret. Den har ett driv och en dröm som kan se ut som en landsvägsbuss på väg till Istanbul. Och systrarna har trots allt supportar i den äldre generationen kvinnor, som i smyg slår ut en elstation när systrarna rymt på fotbollsmatch för att inte morbror ska kunna se dem flimra förbi på tvskärmen.

Katarina Wikars

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista