Demonstration i Madrid mot frihetsberövandet av två dockspelareFoto: TT/Francisco Seco
Demonstration i Madrid mot frihetsberövandet av två dockspelareFoto: TT/Francisco Seco

Dockspelare i väntan på rättslig prövning - får inte lämna landet

Amnesty: lagen är en fara för yttrandefriheten
1:31 min

Två spanska dockspelare anklagas för att ha hyllat terrorismen och väntar nu på en rättslig prövning.  Om de anses skyldiga riskerar de upp till fyra års fängelse.


De två dockspelarna häktades i början av februari i samband med en föreställning i Madrid. De har sedan dess släppts ur häktet, men de har fråntagits sina pass och måste varje dag anmäla sig vid en polisstation.

Föreställningen kritiserar den lagreform som högerpartiet Partido Popular drev igenom i juli förra året, och som i folkmun kallas La ley mordaza - munkavlelagen.

I dockpjäsen beskrivs det spanska rättsväsendet som korrupt. Det iscensätts genom att en "Dockpolis" placerar ut bevis för att få sin dockmotspelare "häxan" fälld för terrorism. Polisen gömmer en skylt hemma hos häxan. På skylten står det leve AlkaETA, en sammanslagning av Al Qaeda och den baskiska terrrorganisationen ETA.

Dockspelarna själva menar att de inte haft för avsikt att glorifiera terrorism.

"det är en fiktiv historia med inslag av satir" sa de till den spanska tidningen El Pais, i samband med häktningen.

Sedan lagen skärptes har antalet fall under rubriken "hyllning av terrorismen" ökat drastiskt och Amnesty riktar nu kritik mot att lagen är för luddig och att den öppnar dörren till för breda tolkningar. En fara för yttrandefriheten, säger Carlos de la Hera på spanska Amnesty International.

- Ingen ska frihetsberövas för att fredligt att utövat sin yttrandefrihet. Det här handlar om en dockteaterpjäs och hur olämpligt innehållet i pjäsen än må ha varit så utgjorde det inget hot mot någon, kan den då kopplas till terrorism? säger Carlos de la Hera.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".