Hesselby Slott. Foto: Hesselby Kammarmusikfestival.
Hesselby Slott. Foto: Hesselby Kammarmusikfestival.

Bred repertoar på kammarmusikfestival

Etablerade stjärnor samsas med nya
2:16 min

Hesselby kammarmusikfestival i Stockholm är igång för första gången. Kjell-Åke Hamrén, konstnärlig ledare för festivalen, hoppas att de med sin breda repertoar kan bredda bilden av vad kammarmusik kan vara.

– Det viktiga har varit, dels repertoarsidan och dels på musikersidan, att etablerade stjärnor samsas med de som snart är på väg ut i musiklivet. Att vi får det här mötet mellan gammal och ung. Och att gärna okända men förstklassiga verk från musikhistorien får samsas med helt nyskrivna verk, säger Kjell-Åke Hamrén, konstnärlig ledare. 

Precis som Aurorafestivalen som vi berättade om i förra veckan arbetar även festivalen på Hesselby slott för en bredare, mer jämställd kammarmusikscen. 

– Av fyra uppförande är tre kvinnor och det är verkligen mer än vanligt på festivalfronten. Det tycker jag är jättekul, säger tonsättaren Rosanna Gunnarsson som går sista året i sin kandidatutbildning på Musikhögskolan i Stockholm.

Hon är en av de unga lite mer okända kompositörer som medverkar på kammarmusikfestivalen. På lördag uruppförs hennes surfinspirerade verk ”Offshore Winds”.

– Jag har spelat in vågljud från Stockholms skärgård där de surfar och så har jag gjort fysiska mätningar på surfare när de väl surfar. Sedan har jag översatt det till musik för att på något sätt kunna, jag skulle inte säga återskapa, men åtminstone hitta ett ”moment in time” där de har upplevt något och göra musik av det, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".