Monica Sonesson som deltar i "Vader". Foto: Amanda Horne/Sveriges Radio.
Monica Sonesson som deltar i "Vader". Foto: Amanda Horne/Sveriges Radio.

Dansteater med 1000 års livserfarenhet

1:57 min

Ålderdom, demens och ånger över det man aldrig gjorde skildras i dansteaterföreställningen "Vader" som sätts upp på Dansens hus i Stockholm. Förutom den stående ensemblen samarbetar det belgiska danskompaniet Peeping Tom med lokala statister från 70 år och uppåt, som tillsammans är fast på ett fängelselikt äldreboende.

– Det är ditt sista hem. Du vill gå ut, ut till ditt vanliga liv men du är fast i ett fängelse.

Vi befinner oss konstant i pappan Leos huvud och fantasier som ser olika saker framför sig. Vi vet aldrig om det är verklighet eller om det är hans tankar, säger den konstnärliga ledaren Frank Chartier.

I besöksrummet till ett äldreboende utspelar sig dansteatern "Vader". Där sitter 70-årige Leo, spelad av Jef Stevens, omgiven av dansare och pensionärer som gestaltar hans liv eller inbillningar.

– Vi har samlat på oss över 1000 års livserfarenhet på scen nu, det känns i hela kroppen. När du ser dem på scen föreställer du dig deras liv, berättar Frank Chartier om arbetet med pensionärerna, de lokala statisterna de jobbar med i varje stad de spelar.

En av dem är Monica Sonesson, 77 år, som spelar i en seniorteatergrupp och på så sätt fick förfrågan om att medverka som statist. Efter pensionen bestämde hon sig för att ta igen för det hon ångrar att hon aldrig gjorde.

– När jag var yngre var jag ju som de flesta i min ålder blyg. När jag var barn stod det på tallrikarna att barn skulle vänta till sist och hålla tyst och det där följde mig genom den första delen av livet. Men nu har jag tuffat till mig litegrann och börjat på den här seniorteatern, då släppte det loss. Det är härligt att få stå på scen och höra sin egen röst. För det är väl den man är rädd för som ung tror jag, säger Monica Sonesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista