Kevin Spacey och Robin Wright i "House of Cards". Foto: Nathaniel E. Bell/AP/TT
1 av 2
Kevin Spacey och Robin Wright i "House of Cards". Foto: Nathaniel E. Bell/AP/TT
Kevin Spacey spelar den maktlystne presidentkandidaten Frank Underwood i tv-serien "House of Cards".
2 av 2
Kevin Spacey spelar den maktlystne presidentkandidaten Frank Underwood i tv-serien "House of Cards". Foto: Joel Ryan/AP/TT

"House of Cards" och den amerikanska verkligheten

"Verkligheten har blivit så absurd"
2:38 min

I dag släpps den fjärde säsongen av den amerikanska politiska dramaserien "House of Cards" på Netflix. Inför säsongsstarten har tv-serien marknadsförts med en valkampanj förvillande lik en riktig valkampanj - komplett med flera filmer och en hel hemsida - mitt i den pågående amerikanska presidentkampen. Men hur väl speglar "House of Cards" faktiskt verkligheten?

I en av flera trailers, utformade som fiktiva valfilmer, inför den fjärde säsongen av "House of Cards" får bilder på leende barn och soliga landskap sällskap av den amerikanska dramaseriens ökände presidentkandidat Frank Underwood, som uppbackad av sin hustru Claire aldrig har skytt några medel för att klättra maktens stege. Med stadig blick rakt in i kameran säger han att han "bara börjat".

Seriens fjärde säsong har beskrivits som mer realistisk än tidigare. Men kanske är det inte serien, utan den politiska verkligheten, som har ändrat ton. Det menar frilansjournalisten och "USA-politiknörden" Andreas Utterström.

– Om man jämför "House of Cards", där allting handlar om makt för maktens skull, med till exempel "Vita huset", som ju kom för en 15 år sedan, så är det väldigt stor skillnad. I "Vita huset" är det unga idealister som gör världen lite, lite bättre, och i "House of Cards" är det mycket mörkare och deppigare, mer "Breaking bad"-aktigt fast i de politiska korridorerna. Det speglar nog hur många ser på politiken.

Att en person som Donald Trump mött sådana framgångar i den pågående amerikanska presidentkampen tyder på att verkligheten och fiktionen har närmat sig varandra, tror Andreas Utterström.

– Jag tror att verkligheten har blivit så absurd nu, att även en absurd tv-serie där vicepresidenten puttar en person i tunnelbanan så att hon dör upplevs som att det faktiskt skulle kunna hända, och det beror mycket på Donald Trump och framför allt på att han har fått med sig de andra kandidaterna på att spela efter hans spelregler, det vill säga inga spelregler alls, säger han.

I en av de fiktiva valfilmerna säger Frank Underwood, spelad av Kevin Spacey, att vi får de ledare vi förtjänar.

Kan man också säga att vi får de politiska dramaserier vi förtjänar?

– Ja, det är en ganska bra sammanfattning. Och det finns ju överlag i dramaserier en trend att det ska vara väldigt deppigt och mörkt, så det är klart att det är tacksamt att plocka upp de här mörka stråken och bisarra personligheterna som finns i amerikansk politik och sedan slå ihop det till en serie som "House of Cards", säger Andreas Utterström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".