Jane Austens hjältinnor som mördarmaskiner. Foto: Sony/SF
Jane Austens hjältinnor som mördarmaskiner. Foto: Sony/SF

Zombies invaderar Jane Austens tid

2:26 min

I en ny film har systrarna från Jane Austens 1800-talsroman "Stolthet och fördom" förvandlats till mördarmaskiner. Kulturnytts recensent trodde att han sett nästan allt på zombietemat.

Grundhistorien, miljöerna och huvudpersonerna är lånade från Jane Austens bok "Stolthet och fördom". Och sedan har man lagt till zombier.

Till en början är jag ändå ganska... intresserad. Att se på zombier som jagas i brittisk 1800-talsmiljö känns uppfriskande, efter alla timmar av nutida apokalyptiska skildringar som jag sett med levande döda som tar över världen.

De giftasmogna systrarna från Jane Austens roman, Stolhet och fördom, har dessutom i den här nya versionen förvandlats till kampsportskunniga mördarmaskiner, mer än väl rustade för att neutralisera attacker från hela horder av zombier. En förmåga som kommer väl till pass eftersom större delen av England är invaderat av odöda, bara bakom höga murar och djupa vallgravar kan man känna sig förhållandevis säker.

Filmen Pride and prejudice and zombies bygger på den framgångsrika romanen med samma namn från 2009. Ett slags litterär remix där man blandade Jane Austens text med nya infall om zombier som äter människohjärnor på den brittiska landsbyden. Ett så framfångsrikt projekt att det nästan genast fick två efterföljare - Sense and sensibility and sea monsters - alltså, Förnuft och känsla och sjömonster, samt Abraham Lincoln - vampyrjägaren (som också blivit film).

Men att göra en mashup av en roman känns trots allt lite smartare än att göra om samma sak i filmmediet.

Klassikerfilmatiseringar är ju ofta redan från början ganska fattiga och blodlösa rekonstruktioner av de romaner som ligger till grund för dem. Att spä ut kostymfilmsgenren med levande döda blir som att spä ut en redan tunn soppa med ännu mer vatten.

Det som roar mig mest med Pride and prejudice and zombies är väl själva den skruvade grundidén och det faktum att det inte verkar finnas någon gräns för hur många olika sätt man kan variera zombietemat på. Jag trodde nog att jag sett nästan allt i och med zombiekärleksfilmen Warm bodies som kom härom året. Men det här är nog snäppet konstigare, trots allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista