Museichefen Michelle Aland i Jimi Hendrix-delen av museet i stadsdelen Mayfair i London. Foto: Staffan Sonning/SR
Museichefen Michelle Aland i Jimi Hendrix-delen av museet i stadsdelen Mayfair i London. Foto: Staffan Sonning/SR

Hemma hos Hendrix och Händel

4:56 min

Det finns en lägenhet i London där två musikaliska giganter bott - med 240 års mellanrum. Först Georg Friedrich Händel och sedan Jimi Hendrix. Kulturnytt har besökt "Händrix"-museet. 

- Vi står i Jimi Hendrix rum, säger museichefen Michelle Aland.
Hon pekar på sängen med orientaliskt inspirerat överkast och Hendrix favoritschal upphängd på väggen vid huvudändan av sängen. En svart gitarr ligger på sängen, det är inte Hendrix original, originalet står i en glaslåda i rummet intill. Hendrix bodde här i två år, 1968 och 1969.

För att komma hit har jag passerat den andra delen av muséet, den lägenhet där Georg Friedrich Händel bodde när han komponerade bland annat sin "Messias".

Händel och Hendrix bodde nämligen grannar. Om än med 240 års mellanrum.

- Vi hade Händel här på 1720-talet och Hendrix på 1960-talet, säger museichefen Michelle Aland.

Jag frågar henne vad om hon ser några likheter mellan de båda kompositörerna.

- De var båda musikaliska innovatörer, båda var i toppen av sitt hantverk. Händel var här och komponerade operor och framträdde vid hovet. Hendrix skrev bland annat "Room full of mirrors" här. Han skrev oavbrutet, säger Michelle Aland. 

Det står ett skåp i hörnet där Hendrix hade alla sina texter. Jimi Hendrix flickvän på den tiden, Kathy Etchingham, har berättat hur han lade sina texter där, tog ut dem och ändrade eller lade till.

- Det var två musikaliska innovatörer som båda förändrade världen med sin musik, säger Michelle Aland.

Händels hem har varit ett museum sedan tidigare, det är sammanslagningen med Hendrixdelen som är ny. Jimi Hendrix var väl medveten om vem som bott i grannhuset för 240 år sedan. Redan då fanns det en blå plakett på det huset som berättade att Händel bort där. Nu finns det en plakett för Hendrix också.

- När studenter i klassisk musik kom och letade efter Händels hus, så brukade Hendrix bjuda in dem och jamma med dem, säger Michelle Aland.

Hendrix sa faktiskt en gång att han sett Händels spöke i sin spegel en natt. Och han skämtade inte, har flickvännen Kathy Etchingham berättat.

- Hendrix ansåg verkligen att musikens ande fanns i huset. Och det är den överväldigande känslan man får själv här, säger Michelle Aland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista