Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landets museer ändrar kurs

Publicerat måndag 7 mars 2016 kl 07.00
Musei-vd: Vi kanske måste släppa 1800-talsbondgården
(2:30 min)
Tove Hörnqvist under julmarknaden på Gammlia i Umeå. Foto: Lennart Odhström/Sveriges Radio.
Ska museerna släppa skildringen av bondesamhället? Foto: Lennart Odhström/SR.

I den svenska museivärlden pratar man om ett paradigmskifte. Den gamla typen av museiberättande håller inte längre, och nu försöker landets museer skildra kulturarvet på nya sätt.

Anders Lidström, styrelseordförande för Västerbottens museum i Umeå, ser en stor utmaning i hur man ska kunna vara relevanta för för besökare även i framtiden.

– Framtidens västerbottning kommer att i större utsträckning ha rötter i andra länder än vad dagens västerbottning har. Vi måste också skapa utrymme för de människor som kommer hit att berätta sina berättelser för att på så sätt bidra till ett fungerande demokratiskt samtal, säger Anders Lidström.

De här tankarna om att vända sig till fler och skildra kulturarvet annorlunda är aktuella i hela museisverige, säger Mats Persson som är generalsekreterare i Riksförbundet Sveriges Museer.

– Det handlar om museernas roll i det demokratiska samhället, att också vara en skapare av sammanhållning, ett samhälle som håller ihop. Och vi är stadda i förändring, Sverige ser annorlunda ut. Vi lever i en tid där vi blir mer och mer globala, och det här gör också att fler berättelser och fler människors berättelser behöver bli speglade på våra museer, säger Mats Persson.

Redan 2014 kom en rapport från Riksutställningar med kontentan att de svenska museerna behöver rekrytera annorlunda, bjuda in allmänheten mer och se över sina samlingar. Annars riskerar de att stänga ute många människor.

Ett exempel på den nya riktningen är Umeåaktuella utställningen The White House där fem konstnärer utmanar vithetsnormen. Med hjälp av museets arkivmaterial försöker de lyfta fram berättelser som inte berättats, och människor som inte brukar höras.

Ulrica Grubbström som är vd på Västerbottens museum säger att man inte kan ta med sig det gamla museiberättandet in i framtiden, och tar museets utomhusdel friluftsmuseet med byggnader från det gamla bondesamhället som exempel:

– Vi kanske måste släppa 1800-talsbondgården och fundera på om vi kan nyttja husen och berätta andra berättelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".