Djinguerebermoskén i Timbuktu klarade sig från grov förstöre. BILD: TT/Henrik Montgomery
Djinguerebermoskén i Timbuktu klarade sig från grov förstöre. BILD: TT/Henrik Montgomery

Förstörelse av världsarv kan dömas som krigsbrott

1:21 min

En malisk jihadistledare står anklagad för att ha lett förstörelsen av historiska gravmonument i Timbuktu. Nu kan förstörelsen av ett historiskt monument för första gången någonsin komma att dömas som krigsbrott i Krigsförbrytardomstolen.

Länkar till fler reportage om förstörelse av kulturarv längst ned i artikeln

Buddhastatyerna i Afghanistan, Nimrud i Irak och Timbuktu i Mali är alla platser där världsarv blivit måltavla för konflikter.

Nu är ett fall där förstörelse av världsarv klassas som krigsbrott för första gången uppe i Krigsförbrytardomstolen i Haag. Inte en dag för sent, tycker Knut Weibul överantikvarie vid Riksantikvarieämbetet.

- Äntligen kan man säga, det är bra att det här uppmärksammas som det allvarliga brott det är.

Förra veckan hölls en hearing vid Krigsförbrytardomstolen i Haag. Den maliske jihadistledaren Ahmad Al Faqi Al Mahdi anklagas för att ha lett förstörelsen av de världsarvslistade gravmonumenten i Tumbuktu 2012.

De guldbruna medeltida lerbyggnaderna påminner om sandslott. Gravmonumenten härrör från 1300-talet och i gravarna vilar sufiska helgon.

Nu ska domaren besluta om förstörelsen av monumenten bör prövas i domstol eller inte. Förstörelsen av historiska monument bör tas på allvar eftersom det är en del av krigföringen och förtrycket menar Knut Weibull, överantikvarie vid Riksantikvarieämbetet.

- Man tar livet av folk, misshandlar och underkuvar dom och samtidigt förstör man de kulturella symboler som de har, man berövar människor sitt kulturarv, sin samhörighet, sin identitet.

Världsarv blir i allt större utsträckning prioriterade mål för terroristers attacker men den systematiska förstörelsen av kulturarv har hittills inte setts som krigsbrott. Därför är utgången för det här fallet väldigt viktigt, säger Knut Weibull.

- Om den här personen döms för krigsbrott, som består i att ha förstört ett kulturarv så blir ju det prejudicerande. Då är det som kommer att gälla i fortsättningen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista