Programmering
1 av 2
Foto: David Magnusson / SvD / TT
Jenny Aschenbrenner. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio
2 av 2
Jenny Aschenbrenner. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio

Lördagskrönikan: Hellre kaoshantering än programmering på schemat

2:48 min

Människans förhållande till maskinen och hotet från en automatisering av yrkeslivet har diskuterats på längden och tvären, också här i kulturradion. Men frågan är om inte skillnaden mellan människa och maskin är på väg att bli allt mindre. Veckans lördagskrönikör Jenny Aschenbrenner har läst en barnbok och funnit ordning där det borde råda kaos.

"Framtiden ...

Det enda sättet att lyckas i livet är genom att bemästra dataspelet Codoseum .."

Så inleds en nyutgiven barnbok

"De bästa spelarna utbildas till kodare. Resten blir tilldelade jobb i någon av Corpuratus många fabriker och industrier. För de missanpassade finns ingen plats i Corpuratus samhälle"

Hotet hägrar sig över de små barnahuvvena. Kan du inte knäcka koden blir du en slav.

En dystopi. Eller?

Denna bok Curly Bracket - den gömda koden avslutas med ett långt kapitel om hur dataprogrammering går till i praktiken.

Samtidigt får min unge undervisning i programmeringens grunder i förskoleklassen och det är ju bra man vill ju inte att hen ska halka efter.

Den som inte lär sig bemästra maskinen kommer att bli bemästrad av den.

Plötligt kan alla säga algoritmer och efter den inledande fasan vid insikten att de stora sociala medieföretagen skapat kod som styr vilka intryck och vilken information vi möts av dagligen och alltså i förlängningen kontrollerar våra känslor och tankar stannar algoritmskräcken vid en vag rysning och vi fortsätter att lära oss nya sätt att göra oss attraktiva på digitala plattformar.

Den som knäcker koden styr redan världen. Vi andra jobbar i Corpuratus fabriker.

Ingen vet ännu hur de tekniska omvälvningarna, detta att vi lever våra liv till största del i skärmar, påverkar våra hjärnor på sikt.

Men ibland tänker jag att kodknäckarmentaliteten redan omdanat dem.

Idén att om jag stoppar in dessa parametrar så kommer detta förutsägbara resultat att komma ut på andra sidan. Det funkar på maskiner.

Om jag stoppar in den exakt uträknat ultimata kombinationen av proteiner och vitaminer i min kropp så kommer jag få ett långt och friskt liv.

Om jag fyller i de rätta uppgifterna på de rätta raderna på dejtingsajten så kommer prinsen ridande på en vit springare.

Om jag affirmerar och disciplinerar enligt Nanny-skolans schema så kommer barnet bli en perfekt samhällsmedborgare.

Om jag slutar tänka negativa tankar blir jag lycklig och välanpassad.

Föreställningen om rak kausalitet i en värld av kaos. En sorts vetenskaplig variant av idén om en gudomlig rättvisa.

Jag önskar mig kaoshantering på schemat istället. Konsten att relativisera, att se både det ena och det andra samtidigt, i kompetensutvecklingen. Innan människan och maskinen blir ett och samma, bara att den ena har känsligare hud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista