Nidhal Fares,Anna Nygren,Polly Kisch,Yarien Rodrigues,Britt-Louise Tillbom,Malin Cederbladh
Nidhal Fares,Anna Nygren,Polly Kisch,Yarien Rodrigues,Britt-Louise Tillbom,Malin Cederbladh Foto: Sara P Borgström

Psyko-analytiskt, drömskt och stolligt i "Alltet" på Unga Klara

1:58 min

2007 gjorde psykoanalytikern Ann-Sofie Bárány debut som dramatiker med pjäsen ”Babydrama” som i Suzanne Ostens regi gjorde världsuccé på Unga Klara i Stockholm. Nu efter flera pjäser har Bárány skrivit ”Alltet” på beställning av regissören Gustav Deinoff – Unga Klaras konstnärliga ledare tillsammans med Farnaz Arbabi. ”Alltet” handlar om hela livet och riktar sig till en på en gång yngre och äldre publik: förskolebarn och pensionärer. Maria Edström var på urpremiären i lördags.

Reportage om "Alltet": Unga Klara söker svar om allt och alla. Ny podd

 

 Det är någonting så vackert och omfamnande med hela scenrummet signerat Anna Dolata - mjukt, runt och färgglatt. Här räknas jag till de äldre och får sitta bekvämt i en fåtölj och Polly Kisch Syster Evig som springer runt och styr upp och nynnar på ”Min soldat någonstans i Sverige” frågar om jag vill ha en kudde till korsryggen? Ja tack, åh så skönt!

 Sen blir det åka av i denna psyko-analytiska, drömska och stolliga värld där Britt-Louise Tillboms Inga som är 100 vill få dö, hon sover inte bra och hennes drömmar lägger sig som ytterligare ett liv liksom ovanpå det andra. De två Omsorglingarna Anna Nygren och Yarien Rodriguez spelar och sjunger med ensemblen till musik av Asha Ali - det showas och det dansas. Malin Cederbladhs Nu – ett litet barn fångar fint upp den andra änden i åldersaxeln, speciellt när hon är arg och avvisande och inte tycker om Syster Evig, inte tycker hon luktar gott, inte tycker hennes skinn är så mjukt…Och så Syster Evig själv med sin mellanåldersfrenesi där språket slinter; hon vill kräva, kräkas, stöna i en serie freudianska felsägningar.

 Vem är jag? frågar Nidhal Fares ”äldre man ofta fri från minne” som rollen beskrivs - ”Trädgårdsmästaren” svarar en liten gosse rappt – under paraplyer i duggregn har alla rollfigurerna blivit presenterade i pjäsens början.

 Och är det något som Unga Klara har lärt oss genom åren så är det väl att vi livet igenom har det lilla barnet inom oss och möjligtvis kantrar, i alla fall premiärföreställningen, lite åt att bli mest uppskattad av de äldre i publiken. Om jag får tala för mig själv så ville jag bara likt den mystiske konsuln ligga kvar där och snarka i detta underbart tillåtande och drömska lilla teateruniversum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista