Dirigenten Nikolaus Harnoncourt .
Fick Polarpriset 1994. Foto: ALI SCHAFLER/TT.

Nikolaus Harnoncourt död

Den österrikiske dirigenten, cellisten och Polarpristagaren Nikolaus Harnoncourt är död. Han avled på lördagen, 86 år gammal.

Harnoncourt var cellist i Wienersymfonikerna under 1950- och 60-talen och bildade senare ensemblen Concentus Musicus Wien tillsammans med sin hustru Alice Hoffelner, och gjorde därefter internationell karriär som dirigent.

Mellan 1972 och 1992 undervisade han även i dirigering vid Mozarteum i Salzburg.

Med sin ensemble Concentus Musicus Wien var han dessutom en av dem som tidigt utvecklade de nya idéerna kring uppförandepraxis. Nuförtiden är det en självklarhet att spela den tidiga musiken på tidstrogna instrument och med en helt annan attack än vad man gjorde under 1800-talet och framåt. Men då var Harnoncourts arbete en mycket omdiskuterad fråga, som mycket långsamt vann gehör och nu alltså är praxis.

Han slutade sitt musikaliska arbete så sent som i vintras, men hans orkester Concentus Musicus kommer till Stockholms Tidiga Musikfestival i juni. Konserten kommer sannolikt att sändas i P2.

1994 tilldelades han svenska Polarpriset för sin gärning.

Klassisk Morgon i P2 är bara ett av många program som hyllar Harnoncourt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista