Kritiserad vd för Dagens Samhälle får gå

Mats Edman, vd för Dagens Samhälle, får sluta.

- Det är dags för Mats att lämna, säger styrelseordföranden Julia Branting till Dagens Media.

Mats Edman har under hösten och vintern blivit hårt kritiserad för att sitt sätt att leda arbetet på tidningen. I fjol avslöjande tidningen Journalisten att åtta medarbetare skrivit under en misstroendeförklaring mot Mats Edman. I ett pressmeddelande skriver styrelsen idag:

"Styrelsen för Dagens Samhälle AB, som ägs av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), har träffat en överenskommelse med Mats Edman som innebär att han lämnar sin post som chefredaktör och vd".

En av de medarbetare som offentligt kritiserade Mats Edman var reporter Thord Eriksson som fick lämna tidningen efter intervjun med Journalisten. Styrelsen vill idag inte säga att Edmans avgång har något med konflikten att göra.

Till tidningen Journalisten skriver Mats Edman: "Höstens händelser har ingenting med mitt beslut att göra. I så fall hade jag slutat redan i november".

Mats Edman har också kommenterat sin avgång via ett mail, som bland annat Dagens Media publicerat.

Där skriver han bland annat att "Jag har idag lämnat mitt uppdrag som chefredaktör, ansvarig utgivare samt vd för Dagens Samhälle AB. Efter drygt fem år lämnar jag över till en ny ledning att ta nästa steg i utvecklingen utifrån den strategi som styrelsen har lagt fast. (...) Dagens Samhälle har gått emot strömmen i en tid som präglas av kris och likriktning. (...) Allt detta känner jag stolthet över."

Mats Edman började som chefredaktör 2010.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista