Stan Douglas är årets Hasselbladspristagare.
1 av 3
Stan Douglas är årets Hasselbladspristagare. Foto: Press
Fotografi av Stan Douglas, årets Hasselbladspristagare.
2 av 3
Fotografi av Stan Douglas, årets Hasselbladspristagare. Foto: Press
Fotografi av Stan Douglas, årets Hasselbladspristagare.
3 av 3
Fotografi av Stan Douglas, årets Hasselbladspristagare. Foto: Press

Stan Douglas årets Hasselbladpristagare

4:42 min

Den kanadensiske fotografen och konstnären Stan Douglas är årets mottagare av Hasselbladstiftelsens internationella pris i fotografi. ”En riktig ära”, säger han om utmärkelsen.

Enligt juryns motivering är Stan Douglas ”en konstnär av enastående betydelse som har fått internationellt erkännande för såväl sina starka fotografiska arbeten som för sina video- och filmverk. Hans konstnärskap reflekterar, på ett omsorgsfullt och träffande sätt, över fotografins och filmens historia och erbjuder ny förståelse av båda mediernas kulturella och teknologiska utveckling”.

– Jag blev väldigt överraskad. Det är en riktig ära att få tillhöra den fantastiska grupp av fotografer som tidigare har fått det här priset, säger Stan Douglas om nyheten över telefon från hemlandet Kanada.

Född i Vancouver 1960 har Stan Douglas varit konstnärligt verksam sedan sent 70-tal. Han är kanske främst känd för sina filmverk, men även för sina stillbildsfotografier och fotoserier. Att han har utsetts till årets Hasselbladpristagare ser han som ett bevis på att han lyckats kombinera de båda konstnärliga tillvägagångssätten.

– Ett av mina syften när jag började fokusera på fotografi var att påminna folk om att fotografier kan vara lika komplexa som filmer, säger han.

Oavsett medium uppvisar hans verk ofta socialt engagemang och belyser frågor om ras, identitet och konstnärens roll, medan hans tillvägagångssätt präglas av research, regi och performance. I fotoserien ”Midcentury studio” träder han in i rollen som fiktiv fotograf i efterkrigstidens USA. I ”Disco Angola” agerar han 70-talsfotograf som parallellt skildrar discoscenen i New York och kriget i Angola.

Hur bidrar regin och rollspelandet till dina verk?

– Ibland är det lättare att berätta sanningen genom att förtälja en lögn. Mitt syfte är att i ett enda fotografi koka ner det som man annars behöver kontext och flera fotografier för att berätta, som kan berätta något väldigt koncentrerat om tidsperioden.

Hur är skildrandet av sådant som redan ägt rum eller hade kunnat äga rum relevant för samtida åskådare?

– Det är alltid viktigt att komma ihåg historien och att den nuvarande situationen inte är den enda som någonsin varit möjlig. Det vi tar för givet i dag har skapats av någon slags kamp i det förflutna.

Gertrud Sandqvist är rektor på Konsthögskolan i Malmö och säger att hans verk haft stor betydelse.

– Han har varit väldigt viktig på den internationella konstscenen, säger hon. Där gör han stora komplicerade och otroligt väl genomtänkta verk som tar upp klass, etnicitet. Han tar fram dolda delar av historian, till exempel den svarta jazzmusiken i Paris. Och han gör det här med stor omsorg och med ett oerhört komplext bildberättande.

(Hela intervjun med Gertrud Sandqvist nedanför artikeln)

Prisutdelningen äger rum i Göteborg den 17 oktober och följs av öppnandet av en utställning med Stan Douglas verk på Hasselblad Center.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista