Kerstin M Lundberg (t.v) och Yukiko Duke (t.h) vid dagens prisutdelning. Foto: Sveriges Radio.
1 av 2
Kerstin M Lundberg (t.v) och Yukiko Duke (t.h) vid dagens prisutdelning. Foto: Sveriges Radio.
Yukiko Duke. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2 av 2
Yukiko Duke. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Journalisten Yukiko Duke årets Kerstin M Lundberg-pristagare

4:25 min

Litteraturkritikern, redaktören och programledaren Yukiko Duke är årets mottagare av Kerstin M Lundberg-priset på 50.000 kronor.

-Jag vet inte vad jag ska säga! Jag känner mig så hedrad och glad, säger Yukiko Duke efter beskedet.

I juryns motivering står:"För att hon med stort engagemang och stilsäker journalistik vidgar våra litterära vyer".

Priset ska gå till en journalist som "med kulturjournalistikens uttrycksmedel och stilistisk skärpa breddar kunskapen om kulturliv utanför Sverige".

Yukiko Duke är litteraturkritiker programledare och chef för festivalen Stockholm Literature. Hon har översatt från japanska och även skriver böcker om Japan.

- När man har ett ursprung någon annanstans, så känner man ett litet ansvar att sprida kunskap om den kulturen. Jag gör ju samma sak åt andra hållet i Japan, säger Yukiko Duke.

- De senaste åren har jag märkt ett stort intresse för Japan bland Svenskar. För några år sedan var det en lite äldre krets kulturintresserade svenskar, men nu har det kommit en helt ny grupp unga som har kommit att få ett intresse för landet genom manga - och animekulturen, och det är ju jätteroligt.

Kerstin M Lundberg-priset har delats ut sedan 2010 och instiftades som en hyllning till Lundberg, tidigare mångårig medarbetare på Kulturredaktionen på Sveriges Radio.

Under sina drygt 50 år på Sveriges Radio har Kerstin M Lundberg gjort det mesta från "Tonårsträffen" - hennes första program 1958 - till djuplodande porträtt av de största europeiska författarna.

Hon har också grundat Sveriges Radios Romanpris och har fått flera Ikaros, den finaste utmärkelsen inom svensk public service, bland annat för att hon som första journalist i världen fick en intervju med Nobelpristagaren Jean Marie Gustave Le Clezio.

Tidigare pristagare är författaren Steve Sem-Sandberg, journalisten Ann Victorin, filmjournalisten Kerstin Gezelius, översättaren Kristofer Leandoer och musikjournalisten Mats Nileskär. Priset är på 50 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista