Kravallpoliser patrullerar utanför tidningen Zaman i Istanbul. Foto: Emrah Gurel, TT/AP Photo

Utrymmet för kritiska medier i Turkiet krymper dramatisk

2:26 min

Mer än tusen journalister riskerar att förlora sina jobb efter de statliga övertaganden av kritiska medier i Turkiet den senaste veckan.

Demonstranter blåser i visselpipor för att protestera mot det statliga övertagandet av tidningen Zaman, utanför tidningens huvudkontor i Istanbul.

I måndags övertogs också nyhetsbyrån Cihan av förvaltare utsedda av domstol,som bokstavligen bröt sig in i nyhetsbyråns lokaler tillsammans med kravallpolis och skingrade demonstranter med tårgas och vattenkanoner.

Den svenskspråkiga journalisten Yavuz Baydar från organisationen P24, plattformen för oberoende journalistik, menar att det är ett katastrofalt nederlag för journalistiken.

– Alla kommer märka av konsekvenserna av den här fruktansvärda utvecklingen, säger Yavuz Baydar.

Nyhetsbyrån Cihan var den enda medieaktören som ägnade sig åt oberoende bevakning av rösträkning i Turkiet. Tidning Zaman och Cihan var både inflytelserika medieaktörer i Turkiet med hundratals journalister anställda.

Båda företagen stod också den religiösa Gülen-rörelsen nära, en rörelse som styrs av den muslimska predikanten Fethullah Gülen bosatt i USA och tidigare en nära allierad till president Erdogan.

Rörelsen anklagas för att ha infiltrerat rättsväsendet och försök till statskupp. Domstolsbesluten om övertaganden motiveras med att medieföretagen ska ha ägnat sig åt terrorpropaganda, en anklagelse som ytterst få i Turkiet tror på även bland dem som är kritiska till Gülenrörelsen.

– Det vi ser är en total uttömning av journalistik i Turkiet, säger Yavuz Baydar

Yavuz Baydar menar att övertagandena innebär en uttömning av oberoende journalister i branschen, i takt med att medier som inte står på regeringens sida blir allt färre i Turkiet.

-Det innebär att helt enkelt att kärnan av journalister kommer lämna fältet, säger Yavuz Baydar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista