Foto: TT
1 av 4
Foto: TT
George Martin Foto:Drago Prvulovic/TT
2 av 4
Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT
The Beatles, här på sin första USA-turné år 1964, finns inte heller på Spotify. FFoto: TT/AP
3 av 4
The Beatles, här på sin första USA-turné år 1964, finns inte heller på Spotify. Foto: TT/AP
Lisa Wall. Foto: Sveriges Radio.
4 av 4
Lisa Wall. Foto: Sveriges Radio.

George Martin - "den femte Beatlen" är död

3:24 min

Musikproducenten George Martin, som tecknade skivkontrakt med The Beatles 1962 och som producerade i princip alla av popgruppens låtar, har gått bort 90 år gammal, skriver Billboard.

Det är Beatlestrummisen Ringo Starr som skriver om producentens bortgång på Twitter.

"Gud välsigne George Martin. Frid och kärlek till Judy och hans familj. All kärlek från Ringo och Barbara. George kommer att bli saknad. Tack för all din kärlek och vänlighet, George", skriver Starr.

I ett utttalande säger Paul McCartney:

– George Martin var som en far för mig. Jag är så ledsen av nyheten om käre George Martins bortgång. Jag har så många underbara minnen av den här store mannen som jag kommer att ha med mig för alltid.

– Han var den som hjälpte Beatles ganska mycket i början och betydde mycket för deras utveckling som band, säger musikjournalisten Stefan Wermelin.

Hur betydelsefull var George Martin?

– Han var jätteviktig. De drev på den musikaliska utvecklingen, men han hade innovativa ideer och tankar som han kunde förmedla ner på band. Han stöttade också Beatles så att de skulle kunna få spela sina egna låtar, säger Stefan Wermelin.

– Hans inflytande på inspelningarna var stort. Han var ju klassiskt skolad så han kunde skriva ner det som bandet ville göra.

Martin var chef för skivbolaget EMI:s etikett Parlophone Records när han gav ett skivkontrakt till den unga Liverpoolkvartetten The Beatles 1962. Det var på hans inrådan som gruppen ersatte den dåvarande trummisen Pete Best med Ringo Starr. De följande åren skulle George Martin och The Beatles komma att rita om kartan för popmusik med album som "Revolver", "Sgt Pepper's lonely hearts club band" och bandets självbetitlade album som är mer känt som "The white album".

Han var en sådan där som fick människor runt omkring sig att lyfta, menar musikjournalisten Lisa Wall.

– Han passade nog alldeles perfekt som mannen bakom musikerna. Han hittade magin i musiken, det där som är större, du vet, det där som inte går att ta på, säger hon.

– Jag minns honom som den som satt kvar lite längre än alla andra, för att han verkligen, genuint, ville höra vad du hade att säga. Han var alltid närvarande, det var de där öronen, och den där humorn, som gjorde sir George Martin.

Martin blev flerfaldigt Grammybelönad och är även en av få producenter som haft listettor under tre eller fler decennier i rad. Han adlades i Storbritannien 1996.

Utöver The Beatles samarbetade han även med artister som Gerry & The Pacemakers, Ella Fitzgerald och Shirley Bassey. George Martin låg också bakom nyinspelningen av Elton Johns "Candle in the wind" efter prinsessan Dianas död 1997.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista