Marcus Baldemar och Mattias Brunn. Fotograf: Märta Thisner.
1 av 2
Marcus Baldemar och Mattias Brunn. Fotograf: Märta Thisner.
"Männen med rosa triangel". Foto: Märta Thisner 2
2 av 2
"Männen med rosa triangel". Foto: Märta Thisner 2 Foto: Foto: Märta Thisner

Stark skildring av homosexuell mans tid i koncentrationsläger

14 min

2013 kom Heinz Hegers bok "Männen med rosa triangel" ut på svenska. En självbiografisk skildring skriven under pseudonym av Josef Kohout, som berättar om sina år i koncentrationsläger.

Josef Kohout greps av Gestapo i Österrike 1939 och satt sedan i koncentrationsläger fram till 1945 och boken räknas som en av de första ögonvittnesskildringarna av en homosexuell som suttit i koncentrationsläger.

Och nu har boken blivit till teater. Riksteatern turnerar under våren med en uppsättning gjord av Mattias Brunn, Mårten Andersson, Daniel Åkerström Steen och Marcus Baldemar.

Svenska Dagbladets teaterkritiker Lars Ring och kulturredaktionens Maria Edström diskuterade pjäsen i P1 Kultur.

Vad får vi se på scen?

– Man har inte gjort någon realistisk version av det hela och det känns rätt befriande tycker jag, säger Maria Edström. Man har en scen som är mer en sorts kommentar. De har lite märkliga dräkter och det är speglar och krukväxter och det är ett intetland så som man ofta gör när man konkretiserar koncentrationsläger och det tycker jag är bra för det är svårt med de realistiska skildringar.

Och vad är det för slags historia?

– Det är en oerhört stark historia, och jag tycker det är viktigt att komma ihåg att det är bara en mansålder sedan som det här hände. Det är viktigt att minnas det här och att det här aldrig får glömmas. Sedan har jag svårare med själva gestaltningen, säger Lars Ring.

Hela recensionen i ljudlänken ovan.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista