Skådespelaren och regissören Sarah Polley. Foto: Reed Saxon AP/Scanpix
Skådespelaren och regissören Sarah Polley. Foto: Reed Saxon AP/Scanpix

Kanada öronmärker budget till film regisserad av kvinnor

Kanadas nationella filminstitut (NFB) ska lägga halva budgeten på filmer som regisseras av kvinnor för att komma åt ojämlikheten inom branschen.

Tanken är att arbetet ska successivt under de kommande tre åren och ska kunna följas av allmänheten på filminstitutets hemsida, skriver variety.com. Nyheten släpptes av regeringens filmkonsulent Claude Joli-Coeur vid "Vancouver international Women in Film Festival" .

-I dag tar jag på mig ett konkret, pågående uppdrag om jämlikhet mellan könen, som jag hoppas kommer att leda vägen för hela filmindustrin, sade han på kvinnodagen.

I Kanada var endast 17 procent av regissörerna, 22 procent av manusförfattarna och 12 procent av filmfotograferna kvinnor i filmerna som producerades mellan åren 2013 och 2014,detta visar en rapport som organisationen "Women in View on the Canadian film industry" nyligen släppt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista