Picassos tavla "Les femmes d'Algers". Foto: AP/TT.
Picassos tavla "Les femmes d'Algers" slog auktionsrekord 2015. Pris: 1,5 miljard kronor. Foto: AP/TT. Foto: SANG TAN

Rapport: konstmarknaden backar

Mårten Arndtzén kommenterar rapporten
1:58 min

Den internationella konstmarknaden krympte ifjol. Det framgår av den årliga marknadsanalys som The European Fine Art Foundation presenterar på sin konstmässa i holländska Maastricht på fredag.

Värdet av den totala försäljningen sjönk med 7% jämfört med 2014. Nedgången är alltså inte dramatisk, och det finns fortfarande en sektor som går riktigt bra: det allra, allra dyraste. Marknaden för konst som betingar priser på 10 miljoner dollar eller mer har inrättat sig i en egen stratosfär, som expanderade med 19% det gångna året.

Det är förstås här vi hittar de auktionsrekord som får så mycket publicitet. Men varför backar resten av marknaden? Rapportens författare, Dr. Claire McAndrew, förklarar med att det blir allt svårare att vidmakthålla det senaste decenniets exceptionella värdestegringar på en marknad där tillgången är begränsad. Det finns för lite konst i världen, helt enkelt. Men det gäller ju också i 10-miljonersklassen.

En annan faktor är förändringar i den globala inkomstfördelningen. Det här är egentligen inga nyheter: de allra rikaste har länge blivit både fler, rikare och kommit att förfoga över en allt större andel av de samlade tillgångarna. Medan den breda medelklassen haft det tuffare, i synnerhet sedan finanskrisen, och i flera i-länder faktiskt krympt. Inte minst på världens ledande konstmarknad: USA.

Och när medelklassens utrymme att ägna sig åt lyxkonsumtion krymper, så drabbar det förstås den breda marknad som finns utanför auktionsrekordens strålkastarljus (här finner vi för övrigt hela den svenska konstbranschen). Också medelklassens konsumtion är avgörande för framtidens konstmarknad, varnar McAndrew.

Den goda nyheten skulle kunna vara att det inte verkar finnas risk för någon bubbla, eftersom det spenderas just där det finns pengar och inte annars. Men lite i marginalen räknar McAndrew ut att över en halv miljon människor torde använt lånade pengar för att köpa konst och antikviteter under 2015, och att åtminstone en tredjedel av de rikas konstförvärv tycks vara finansierad på det sättet.

Så vi får väl se.

Konstmarknaden 2015

I USA steg värdet av konstförsäljningen med 4% och 2015 blev det bästa året någonsin. USA utgör nu hela 43% av världsmarknaden.

Den kinesiska marknaden har däremot gått dåligt i flera år, och under 2015 sjönk försäljningen med 23%. Därmed förlorar Kina sin andraplats till Storbritannien.

Tillsammans representerar USA, Storbritannien och Kina 83% av den globala konstmarknaden.

57% av det totala försäljningsvärdet utgjordes av objekt som såldes för över en miljon USD. Dessa transaktioner motsvarade mindre än 1% av det totala antalet försäljningar.

Konst som säljs för över 10 miljoner USD representerar 28% av det sammanlagda värdet, men bara en promille av antalet försäljningar. Denna sektor har ökat med drygt 1000% i värde sedan 2005 (27% per år i genomsnitt).

Auktionsmarknaden för samtida konst - som varit den snabbast växande de senaste 10 åren - backade 14%. Det är den kraftigaste minskningen sedan 2009.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".