Karl Ove Knausgård. Foto: Daniel Nilsson / TT
Mindre känd norrman (Karl Ove Knausgård) /Foto: Daniel Nilsson / TT

Få svenskar känner till norska kulturpersonligheter

1:25 min

Norge är vårt närmaste grannland, men mer än varannan svensk kan inte uppge namnet på en enda norsk kulturpersonlighet, enligt en ny undersökning.

Väldigt många känner igen tonerna av  "I bergakungens sal" av Edvard Grieg, men det är tydligen få svenskar som kopplar ihop Grieg med hans hemland Norge. När Novus nyligen bad tusen svenskar att nämna norska kulturpersonligheter de känner till, var det bara 5 procent som uppgav Griegs namn.

Över hälften av de svenskar som svarade, 55 procent, kunde faktiskt inte komma på en enda norsk kulturpersonlighet. Okunskapen om norsk kultur är ännu något större än vid en liknande undersökning ett år tidigare.

Den i Sverige överlägset mest kända norrmannen inom kulturfältet är TV-stjärnan Fredrik Skavlan, men även hans kändisskap tycks minskat på senare tid. Enligt Novus är det mellan 2 och 6 procent av svenskarna som kopplar ihop Norge med kulturpersonligheter som Karl-Ove Knausgård, Henrik Ibsen, Sissel Kyrkjebø och Jo Nesbø.

Undersökningen är gjord på uppdrag av norska ambassaden i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista