En av vårens filmer är Suzanne Ostens Flickan mamman och demonerna. Foto: TriArt
1 av 2
En av vårens filmer är Suzanne Ostens Flickan mamman och demonerna. Foto: TriArt
Suzanne Osten.
2 av 2
Suzanne Osten. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Ostens nya barnfilm får 15-årsgräns

"Barn uppskattar filmer som tar dem på allvar"
1:34 min

Suzanne Ostens nya barnfilm "Flickan, mamman och demonerna", som har premiär nästa vecka på barn och ungdomsfilmfestivalen BUFF, har fått 15-årsgräns.

Filmen är baserad på Ostens egen uppväxt med en psykiskt sjuk mamma.

I beslutet från Statens medieråd står det bland annat att "framställningens tematik kretsar kring självmord, psykisk sjukdom och barns utsatthet och präglas av en oroväckande och bitvis mycket skrämmande stämning".

Vidare skriver Statens medieråd att "framställningen bedöms kunna medföra stark rädsla, oro och förvirring och vara till skada för välbefinnandet för barn.

Suzanne Osten uppger att varken hon eller hennes distributör kan kommentera händelsen i radio i dag, men hon svarar Kulturnytt på Twitter:

"Jag arbetar hårt och överklagar förstås - överbevisad om vuxnas oförmåga/skräcksyn vad det gäller barns förmåga att fatta fiktion”.

Daniel Lundquist, programchef och filmpedagogiskt ansvarig på BUFF, menar att filmfestivalen gjort en annan bedömning än Statens medieråd. Filmen kommer att visas som planerat, men han tycker att det är synd att barn under 15 inte kommer att få se den eller det efterföljande samtalet med Suzanne Osten.

– Vår erfarenhet är att barn uppskattar filmer som tar dem på allvar och som tar upp allvarliga frågor, vilket den här filmen gör. Med ett samtal efteråt är det här absolut en film som hade varit jätteintressant att visa för barn och samtala med barn om, just eftersom det finns många som växer upp med föräldrar eller anhöriga eller andra vuxna omkring sig som har psykisk sjukdom, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".