Roger Wilson. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.
1 av 3
Roger Wilson. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.
Björn Rosengren är ordförande för organisationen Film & TV-producenterna. Foto: Mattias Berg.
2 av 3
Björn Rosengren är ordförande för organisationen Film & TV-producenterna. Foto: Mattias Berg.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke presenterade den nya filmpolitiken.
3 av 3
Kulturminister Alice Bah Kuhnke presenterade den nya filmpolitiken. Foto: Amanda Horne/SR

Fortfarande vagt om svenska filmpolitiken

3:37 min

I dag presenterade kulturminister Alice Bah Kuhnke regeringens nya filmproposition. Från branschhåll har reaktionerna varit blandade. Kulturradions Roger Wilson menar att mycket är oklart.

– Förenklat kan man säga att kulturministerns svar på alla frågor är "gå tillbaka och diskutera i smågrupper", säger Roger Wilson, Kulturnytts filmexpert.

Filmavtalet skrotas den 1 januari 2017 till förmån för en helstatlig filmpolitik. I dag presenterade kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) fler detaljer kring den nya filmpolitiken.

– Bland annat föreslås skapandet av tre branschråd, de ska bistå i utformningen av de filmpolitiska stöden. Filminstitutet måste lyssna på råden, säger Kulturnytts reporter Amanda Horne, som var på plats på presskonferensen med kulturministern.

– Det är väl en bra idé för att nu kan fler grupper kunna göra sig hörda, men det är Filminstitutet bestämmer vilka som ska sitta i råden, säger Roger Wilson.

Det ska skapas ett breddat samtal inom branschen där alla som är med och skapar film ska ges möjlighet att påverka filmpolitiken, och resurser i form av 545 miljoner kronor till svensk film 2017. Man satsar även 25 miljoner kronor på biografer på landsbygden.

– Svensk film behöver bättre förutsättningar. Under de senaste åren har ett antal få aktörer haft all makt och det har lett till kritik, inte minst från branschen, säger Alice Bah Kuhnke.

Vad är de största skillnaderna med den nya filmpolitiken och det gamla filmavtalet?

– Fler får inflytande, branschen får mer inflytande, de som faktiskt gör film får möjlighet att påverka den svenska filmen.

(Längre intervju med kulturministern finns här nedanför!)

En av de kritiska rösterna är Björn Rosengren, ordförande för Film- och TV-producenterna, som avfärdar argumentet att makten i filmbranschen nu får större spridning.

Han menar att politiken saknar både medel och konsekvensanalys.

– För det första saknar vi mer pengar, vi borde ha fått mer pengar än vad vi hade i det gamla filmavtalet, inte mindre. Det andra jag saknar är en konsekvensanalys, säger han.

Enligt Björn Rosengren blir summan till svensk film i själva verket mindre, eftersom de 25 miljoner som 2016-2019 avsatts för biografer på landsbygden enligt honom fungerar som kompensation för höjd moms, och inte kommer ny filmproduktion till gagn. Han saknar också tydlighet vad gäller Filminstitutets framtida roll.

Men på Filminstitutet är man positiv till nyordningen, och väntar med att uttala sig om de tre föreslagna branschråden tills deras struktur utformats.

Nu präglas filmpolitiken av en tydligare vision, menar Filminstitutets kommunikationschef Rebecka Ioannidis Lindberg.

– Vi ser att det nu kommer finnas en tydlig struktur för hur samtalet med hela filmbranschen ska gå till och det tycker vi verkar jättebra. Vi hoppas att det ska vara väldigt positivt för filmen och att det ska göras bra svensk film och att den ska nå sin publik, det är det absolut viktigaste, och det tror vi att den nya politiken kommer kunna hjälpa till med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista