Baron Bane. Foto: Baron Bane.
Baron Bane. Foto: Baron Bane.

Grubblande indietronika som känns i hela kroppen

4:00 min

Baron Bane har hyllats både här på hemmaplan och utomlands, men de senaste fem åren har det varit tyst från bandets sida. Idag lanserar de dock sitt tredje album "3" och Kalle Kovács har lyssnat. 

Internationellt har Gävlebandet Baron Bane hyllats stort. Till exempel har den brittiska tidningen Uncut jämfört bandet med Abba och Morrisey. Stora ord, kanske lite väl stora, men det finns helt klart någonting hos Jönköpingsbandet som kittlar. Tredje albumet, som passande nog fått namnet ”3” är också bandets klart bästa – framförallt produktionsmässigt, men också låtmässigt.

Jag såg Baron Bane uppträda i Örebro 2011 första gången. Jag kommer ihåg att jag med min vän stod och gapade av förtjusning. De bar masker då och showen innehöll många mysterier. Bandet hade förvisso inte med sig sin 3D show då, under spelningarna som följde delade de ut 3D-glasögon till publiken som fick njuta av showen på det sättet.

I takt med att maskerna fallit har också musiken blivit mycket naknare. Det tredje albumet bär ett mörker som är närvarande albumet igenom. Ljudbilden är stor och till de pulserande basen, tongångarna som alltid tar spännande vändningar och de ibland Porcupine Tree-doftande låtuppbyggnaderna sjunger Ida Long så… grubblande. Allra bäst är singeln ”How Does It Feel To Let Go”, som känns i hela kroppen.

Under albumets andra hälft tappar bandet gnistan. Den grubblande känslan finns kvar och musiken blir egentligen inte sämre – låtarna blir bara alldeles för lika varandra. I en intervju berättade bandet att såväl Madonna, Prokofiev och Meshuggah är inspirationskällor och det vore till min förvåning om inte Kate Bush också gjort ett intryck på medlemmarna. Därför är tråkigt att albumet är så pass rak och säker som den är, speciellt under den andra halvan. Det finns gott om plats för experimentering som inte utnyttjas.

I slutändan är Baron Banes tredje album ett album väl värt att lyssna på. Jag hoppas och tror att framtiden för denna indietronika från Gävle får den uppmärksamhet den förtjänar. Stundtals är det faktiskt öronbedövande vackert. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista