Pojken och världen
Foto: Njutafilms

Vemodig, vacker, långsamt och brutalt i "Pojken och världen"

2:10 min

Bland årets Oscarsnominerade filmer i kategorin animerat finns vid sidan av storfilmer som "Insidan ut" och "Fåret Shaun" också en brasiliansk film, "Pojken och världen". Regissören Alê Abreu följer en pojkes väg ut i världen i ett Brasilien på gränsen mellan verklighet och fantasi. 

Den är så .. Ritad. De säger ingenting, som man förstår.

Den är så vemodig, vacker, långsam och brutal. Och så långt från, säg "Insidan ut", smarta, snygga animerade storfilmer som fyller varje bildruta med maximalt med färg och rörelse.

Här finns mellanrum mellan pennstrecken, världen med alla dess färger och all dess komplexitet får växa fram, steg för steg.

"Pojken och världen" följer en pojke från en fattig landsbygdstrakt i Brasilien, hur han vinkar farväl av sin far som måste lämna familjen för att söka arbete på annan ort. Hur pojkens saknad förtär honom, han ser sin far överallt, men bilden bleknar bort och försvinner, den är bara en bild. Hur han en natt ger sig av och vandrar genom det fattiga Brasiliens olika grupperingar, bomullsplockarna, fabriksarbetarna, favelaborna.

Hela tiden plockas han upp av någon vänlig främling som tar sig an honom en stund, tills han rör sig vidare i sitt sökande. Ingenstans finns hans far, men andra hot tornar upp sig, det från en alltmer automatiserad textilindustri där maskinerna tar arbetet och brödet från arbetarna och det från en militär som tar över makten i landet och slår ner folkets motstånd.

Här tar "Pojken och världen" ut svängarna åt båda hållen. Det poetiska, drömska berättandet flippar på ett underbart sätt ut i flygande automatiska skrädderifabriker och färgprunkande fåglar skapade av musik. Verkligheten kliver in rakt i den animerade symbolvärlden med dokumentära filmklipp av skövlingen av regnskogen.

Allt ackompanjerat av subtil och suggestiv musik.

"Pojken och världen" skapar sitt eget universum, en poetisk resa som håller både mig och sjuåringen vid min sida fängslade, hela vägen till det finurliga slutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista