Ur filmen: "A girl in the River: The price of Foregivness". Foto: Oscar.go.com
Ur filmen: "A girl in the River: The price of Foregivness". Foto: Oscar.go.com

Oscar till pakistansk film om hedersmord kan bidra till förändring

1:45 min

En inte så uppmärksammad Oscarsstatyett delades ut till filmen "A girl in the River: The price of Foregivness". Det var den pakistanska regissören Sharmeed Obaid som tog hem priset i kortfilmskategorin för sin dokumentär om hedersmord i Pakistan.

Enligt en människorättsgrupp dödas minst 1000 kvinnor årligen i Pakistan i denna hemska tradition. Men kanske kan filmen bidra till förändring.

– Den pakistanska premiärministern Nawaz Sharif sade efter att ha sett min film att han vill förändra den här lagen för att stoppa hedersmorden. Så stor makt kan en film ha, sa Sharmeed Obaid i sitt tacktal vid Oscarsgalan.

Hennes film handlar om den 19-åriga Saba som blev kär i en man. Hon planerade att rymma för att få gifta sig med honom istället för den som familjen utsett. Men hon grips och utsattes för en grym misshandel och skjuts slutligen i huvudet. Hon stoppas i en säck som kastas i floden. Mot alla odds överlevde hon. Ingen greps eller dömdes för dådet på grund av ett kryphål i lagen som säger att om den som utsatts förlåter den som utförde dådet så döms man inte.

Bara i förra veckan sköts två systrar till döds av sin bror för han tyckte de levde fel och en pappa sköt sin 18-åriga dotter till döds för att hon inte på ett trovärdigt sätt kunnat berätta vad hon gjort under eftermiddagen.

Men kanske är en förändring på gång, om än långsamt, då två bröder dömdes till döden för att ha mördat sin syster som enligt bröderna gift sig med fel man.

Detta var Sharmeed Obaids andra Oscar. 2012 vann hon i samma kategori för sin film "Saving Face" som handlar om hur kvinnor utsätts för syraattacker i Pakistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista