Här står Sven Wollter framför en spegel i guld.
Sven Wollter romandebuterar. Foto: Alba Mogensen

Döden i centrum när Sven Wollter romandebuterar

Den handlar om rätten till sin egen död, och är en berättelse utan tydliga konflikter. Så beskriver skådespelaren Sven Wollter sin debutroman ”Hon, han och döden” som kommer ut den 17 mars.

Sven Wollter ville skriva en berättelse om livstrådar som vävs samman. Så växte ”Hon, han och döden” fram.

– Min plan var att försöka få människor med olika erfarenheter, olika tankar och livsöden att hamna på samma ställe. Det är en upplevelser från mitt långa liv hur våra livstrådar snor sig om varandra, säger han. 

”Hon, han och döden” är en roman om livet i strålkastarljuset från döden. Boken handlar om ett par, Hon och Han. 

En vårdag ringer telefonen i sommarstugan. Hon svarar och frågar honom hur det gick hos läkaren. Hans svar förändrar plötsligt allt. Han har fått cancer.

Genom en mås ögon får vi följa paret, deras sista tid tillsammans. På sjukhusbritsar, vid morgonkaffet och med morfinsprutor i darriga händer.

För Sven Wollter är rätten till sin egen död viktig. 

– Den avgörande repliken som jag levererar redan i början av boken, när hon är förtvivlad och vill att han ska börja stråla sig är ”Jag måste väl ändå ha rätten till min egen död,”, säger Sven Wollter.

En längre intervju med Sven Wollter finns att höra i Lundströms Bokradio.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista