Filmen "Mr Gaga" vann Stefan Jarl International Documentary Award 2016 på årets Tempofestival.
Filmen "Mr Gaga" vann Stefan Jarl International Documentary Award 2016 på årets Tempofestival.

Vinnarna utsedda på Tempofestivalen

På lördagkvällen utsågs vinnarna på Tempo Dokumentärfilmfestival vid en gala på Bio Rio i Stockholm. Här är alla pristagare.


Stefan Jarl International Documentary Award

Stefan Jarl International Documentary Award är priset för bästa internationella dokumentär och presenteras med stöd från Barbro Osher Pro Suecia Foundation. Priset delades ut av Stefan Jarl.

Vinnare: "Mr Gaga" av Tomer Heymann

Juryns motivering: Stefan Jarl International Documentary Award 2016 går till en film som berättas på många olika plan – komplex både till form och innehåll – men en film som är lätt att älska. Vi introduceras till en fantastisk artists eget universum, samtidigt som filmen öppnar dörren till vår fascinerande omvärld: den politiska, smärtsamma och motsägelsefulla, men i slutändan vackra. Filmen är både rytmiskt och visuellt engagerande och lyckas skapa ett djup-gående porträtt av en karaktär, på samma gång som den ger oss en större förståelse för dansen som ett konstnärligt uttryck utan begränsningar. Årets vinnare uppmuntrar oss till att få en bättre förståelse för kroppens både fysiska och kreativa potential.

Hedersomnämnanden: "Flotel Europa" av Vladimir Tomić och "A Flickering Truth" av Pietra Brettkelly

Juryns motivering: Årets hederspris går till två tankeväckande filmer som skapats genom mycket olika arbetsmetoder. Båda påvisar vikten av att bevara arkivmaterial med rörliga bilder, oavsett om det är VHS och amatörfilm, skickligt sammanfogat som i Vladimir Tomićs film Flotel Europa, eller celluloidfilm från filmarkivet i Kabul som i Pietra Brettkellys intressanta A Flickering Truth. Tillsammans visar de på det historiska och kulturella värdet av att bevara film och rörliga bilder för att kunna skapa viktiga och originella filmer. Och för oss att minnas – och därmed bättre förstå – både vår historia och vår samtid.

Tempo Documentary Award

Tempo Documentary Award är Sveriges största dokumentärfilmstävling. Priset på 75 000 kr går till filmens regissör. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet och Influence Film Club.

Vinnare: "Martha & Niki" av Tora Mkandawire Mårtens

Juryns motivering: Tempo Documentary Award går till en film som greppar något större än det vi tror vi ska få se. Som ständigt skapar nya lager och som utan att sentimentalisera berättar om systerskap; om mångbottnad vänskap och om livet.  Där är identiteten summan av våra upplevelser, och därför måste vi ständigt vara i rörelse. 

Ja, filmen avtäcker livet självt, och lär oss om ursprung, identitet, kärlek – och dans. Dansen som uttrycksmedel för glädje, och för det som inte kan formuleras eller vidröras på annat sätt. 

Tempo Short Award

Tempo Short Award är tävlingen för bästa dokumentär i kort format. Priset på 25 000 kr går till filmens regissör. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet och Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Vinnare: "Kroppen är en ensam plats" av Ida Lindgren

Juryns motivering: Med poetisk rytm rycks vi med en i berättelse om ett ämne som allt för många känner till. Det klaustrofobiska och sterila i ljudlandskapet får åskådaren att känna en sjukdoms fruktansvärda smärta och ångest och det visuella smälter samman i samspel mellan det ogreppbara och det tydliga. Filmskaparen behandlar ett stort ämne på ett personligt, intimt och ärligt sätt som fångar och får oss att förstå en sjukdoms komplexa och smärtsamma varande. Vi begriper en persons inre kamp mot en maktlöshet gentemot sin egen kropp och inser att kroppen kan kännas som en ensam plats.

Hedersomnämnande: "Psyket!" av Moa Junström

Juryns motivering: Vi har valt att dela ut ett hedersomnämnande till en regissör för dennas unika röst och värme i sitt berättande. Regissören har observerat sig själv och sin omgivning med en ärlig blick. Juryn imponeras av sättet att beskriva verkligheten i de allra tyngsta stunderna och förmågan att finna humor i svärtan.

New Doc

Priset är på 70 000 kronor, varav 30 000 kronor i teknikstöd, och tilldelas en ny lovande regissör till ett kommande filmprojekt. Priset delas ut i samarbete med Filmbasen/ Film Stockholm, FilmCloud/Kultur i Väst, Film i Dalarna, Filmpool Nord, Kultur i Halland – Film och FilmCentrum Riks.

Vinnare: "Hotell Kristineberg" av Roxane von Gerber Hedayat & Moa Kjellstrand

Juryns motivering: Två orädda och nyfikna regissörer låter oss inte bara komma nära en mycket karismatisk huvudperson. De delar också med sig av sig själva och sitt eget liv. Dessutom bjuds vi på ett finstilt bildspråk, nära på poetiskt. Det här är en film full av laddade och berörande scener.

Hedersomnämnande: "Familjen" av Ika Johannesson

Juryns motivering: På kort tid lyckas regissören ta oss med in i huvudpersonens vardag, drömmar och historia. Och dessutom parallellt berätta om en fascinerande subkultur.

Det här är en film med mycket hopp. Som med en fördomsfri blick lyckas skildra psykisk ohälsa från ett nytt perspektiv.

Tempo Pitch

Tempo Pitch är tävlingen för nya dokumentärfilmsidéer. Priset består av 75 000 kr i utvecklingsmedel. Tävlingen arrangeras i samarbete med SVT Dokumentär, Svenska Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent och Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Vinnare: "Josefin & Florin – en oväntad kärlekshistoria" av Ellen Fiske & Joanna Karlberg

Juryns motivering: Precis som regissörerna blev förälskade i sina karaktärer, blev vi förälskade i deras pitch. Detta är ett projekt som provocerar och ifrågasätter våra fördomar och som har hittat ett nytt perspektiv på ett globalt samhälleligt fenomen. Genom de här två oförutsägbara karaktärerna, berättat i nära scener med värme och humor, hoppas vi tas med på ett omtumlande och utmanande kärleksäventyr, som både speglar komplexiteten av mänskliga relationer och vår syn på oss själva.

Short Dox Radio

I Short Dox Radio tävlar tio radiodokumentärer på max 3 minuter om 5 000 kr. Priset instiftades av Bengt Bok, professor i radioproduktion vid Stockholms Dramatiska Högskola.

Vinnare: "Mikael född 1975" av Simon Moser.

Juryns motivering: En extrem närbild där lyssnaren får vara med i varje steg i det angelägna och akuta sökandet efter en far. Ett program med konstant högspänning där både humor och bråddjup ryms. 

Hedersomnämnande: "Påtvingat liv" av Taina Adolfsson 

Juryns motivering: En brännande berättelse om barns utsatthet och Sveriges historia som samtidigt kastar ett sken över vårt ansvar för de som anländer till Sverige på flykt undan krig idag. I all sin enkelhet tekniskt och dramaturgiskt kongenialt, konsekvent utformat i stark relation till sitt innehåll. 

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".