Sergej Smirnov på Media Zona Foto: Fredrik Wadström
Sergej Smirnov på Media Zona Foto: Fredrik Wadström Foto: Fredrik Wadström

Nytt ryskt journalistförbund efter attacken mot reportrar i Ingusjien

1:56 min

Efter attacken i onsdags mot journalister och människorättsförsvarare i sydryska Ingusjien, där Sveriges Radios Moskvakorrepsondent Maria Persson Löfgren var en av de som skadades, har en grupp journalister i Ryssland bestämt sig för att bilda en ny fackförening. Kulturnytt ringde upp Sergej Smirnov, redaktör på nyhetssajten Media Zona - Mediezonen - och initiativtagare till det nya fackförbundet.

- När något sånt här händer måste vi veta vem som ska samla in pengar, vem som kan ge juridiskt stöd och vem som ska ha kontakt med rättsvårdande myndigheter, säger Sergej Smirnov på Media Zona. Han arbetar till vardags i Moskva men är just nu själv på plats i den ryska delrepubliken Ingusjien där bussen med journalister och människorättsaktivister attackerades i veckan. En av Media Zonas medarbetare fanns med på bussen och Smirnov och hans team har åkt ned för att hjälpa till med allt det praktiska efter händelsen. Sergej Smirnov säger att funderingarna på ett nytt journalistförbund har funnits en tid eftersom de journalistorganisationer som idag finns i Ryssland inte fungerar i krissituationer. Det har länge varit problem med avskedanden av journalister och med ersättningsnivåer men attacken i Ingusjien i onsdags blev droppen. - Nu gäller det för oss ryska journalister att organisera oss och visa solidaritet, säger Sergej Smirnov.

- Det som hände i veckan i Ingusjien kan hända igen imorgon, i övermorgon och hela tiden, säger Sergej Smirnov på Media Zona som är en nyhetssajt som i första hand bevakar rättsfrågor och förhållanden i ryska fängelser och som initierades av de tidigare fängslade medlemmarna i det ryska konstnärskollektivet Pussy Riot.

Det har redan kommit kritik mot att starta ett nytt journlistförbund i Ryssland, att det hårda politiska trycket mot oberoende krafter i dagens Ryssland ändå inte gör det möjligt för en sådan organisation att verka. Sergej Smirnov håller med om att det inte kommer att bli lätt men han säger: - Om vi inte tycker att det är värt att göra det här så skulle det också betyda att det är meningslöst att överhuvudtaget hålla på med journalistik i Ryssland.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista