"Go princess go" på kinesisk internet-TV. Foto: Skärmdump.
"Go princess go" på kinesisk internet-TV. Foto: Skärmdump.

Hårdare regler för tv-serier i Kina

TV-drama som "uppmuntrar vulgära intressen" förbjuds
1:41 min

Kinesiska tv-serier måste sluta "blanda ihop gränserna för rätt och fel". Det säger nya regler för dramaserier i Kina. Reglerna gäller sedan december, men blev allmänt kända i slutet av februari, och förbjuder bland mycket annat homosexuell kärlek.

Reglerna förbjuder också vulgärt innehåll.

Som till exempel i den kinesiska internet-tv-serien "Go Princess Go" som nu alltså förbjudits.

I serien får vi se Zhang Pengpeng, Kinas kejsarinna, när hon har diarré. Hennes kammarjungfru står bredvid, med kväljningar, och börjar sedan kräkas ut över räcket till paviljongen i palatset där de befinner sig. Serien heter heter "Go princess go" och gjorde succé i Kina i december. De 36 avsnitten fick snabbt över 3 miljarder visningar på den kinesiska streamingsajten där de publicerades, och toppade listorna på Kinas största streamingsajt i flera veckor.

Men nu har den censurerats, och en fjärdedel av innehållet är borta. Censuren skedde efter nya regler för dramaserier i Kina, ett åtta sidor långt dokument som blivit känt de senaste veckorna, med en hel del ganska luddiga formuleringar, till exempel "tv-dramatik ska inte störa samhällsordningen eller skada stabiliteten".

"Go princess go" är en av flera serier som tagit upp ämnen som könsidentiteter och homosexualitet den senaste tiden, och de nya reglerna innebär ett dramatiskt brott mot den trenden. All homosexualitet förbjuds från och med nu i tv-dramatik, inklusive de serier som sänds via internet - eftersom det "uppmuntrar vulgära intressen", står det i reglerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".