Konsertteatern i Sundsvall.
1 av 2
Konsertteatern i Sundsvall. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio.
Helena Svartling och Lena Engqvist-Forslund
2 av 2
Helena Svartling och Lena Engqvist-Forslund. Foto: Johanna Svensson/SR

Sundsvalls teaterkvarter invigt

1:14 min

I helgen invigdes Konsertteatern i Sundsvall efter en omfattande renovering. Staden har nu ett sammanhållet teaterkvarter med tre teatrar och sammanlagt fem scener.

Teaterkvarteret omfattar de tre teatrarna Konsertteatern, Sundsvalls teater och Sveateatern, som alla ligger nära varandra i centrala Sundsvall. Det är Konsertteatern som genomgått den stora renoveringen men samtliga utrymmen i teaterkvarteret har renoverats och en teaterscen har tillkommit, och scenerna är nu sammanlagt fem till antalet.

Det finns en ny utbyggnad över den tidigare innergården. Tidigare var det stora arbetsmiljöbrister på teatern och personalen hade lokalerna utspridda.

– Alla de här åren fram till nu så har ju våra tekniker och medarbetare sprungit över Köpmangatan och släpat ljusvagnar och släpat kostymgrejor, och det har varit en extremt dåligt arbetsmiljö. Det har också varit splittrat, just det där med att bygga "ett vi" har varit svårt, säger Lena Engqvist-Forslund, teaterchef på Teater Västernorrland.

Politikerna har i många år debatterat frågan om teaterkvarteret. Först skulle det byggas nytt: planen var ett teaterhus för 350 miljoner kronor. Nu blev det en renovering i stället som landade på ungefär 70 miljoner.

– Det har varit långtgående planer på stora byggnader, och jag tycker personligen att det var bra att de stora byggena inte blev av. Jag tror att man får väldigt mycket för pengarna i den här renoveringen, säger Lena Engqvist-Forslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista