Suzanne Osten.
1 av 2
Suzanne Osten. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
En av vårens filmer är Suzanne Ostens Flickan mamman och demonerna. Foto: TriArt
2 av 2
En av vårens filmer är Suzanne Ostens Flickan mamman och demonerna. Foto: TriArt

Suzanne Osten överklagar 15-årsgräns på barnfilm

0:57 min

I dag invigs barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö. Men Suzanne Ostens nya barnfilm "Flickan, mamman och demonerna", som har premiär på festivalen har fått 15-årsgräns och kan alltså inte visas för den tänkta målgruppen. Nu överklagar regissören beslutet.

 

– Vi överklagar det här till kammarrätten och kommer att begära 11-årsgräns, för det här är ett svek mot barnpubliken och vi vill att föräldrarna ska avgöra om barnen ska se filmen eller inte.

Men Statens medieråd anser att tematik som självmord, psykisk sjukdom och barns utsatthet bedöms kunna medföra stark rädsla, oro och förvirring och "vara till skada för välbefinnandet för barn under 15 år".

– Berättelsen som filmen pjäsen bygger på har vi spelat i många länder och i Sverige i många år och testat pjäsen på tusentals barn. Det har kommit en ny puritansk generation som chockar mig med att fatta så dammiga beslut, som om det inte hänt något på barnkulturområdet, där Sverige är så ledande i världen. Detta är ett skämt, säger Suzanne Osten.

Johan Karlsson på Statens medieråd säger till Kulturnytt att man inte tar hänsyn till vilken målgrupp en film riktar sig till, och att man står fast vid sitt beslut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista