Andrea Tarrodi. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
1 av 3
Andrea Tarrodi medverkar vid årets festival. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Sopranen Nina Stemme. Foto: Björn Larsson Ask/TT.
2 av 3
Sopranen Nina Stemme. Foto: Björn Larsson Ask/TT.
Andreas Lindahl
3 av 3
Andreas Lindahl. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Östersjöfestivalen har tagit intryck av debatt

Andreas Lindahl: Festivalen tar tjuren vid hornen
2:38 min

Idag presenterades programmet för den 14:e Östersjöfestivalen - en åtta dagar lång musikfestival som hållits i Stockholm sedan 2003. En festival som de senaste åren kantats av en del politisk debatt. Något som festivalen nu tar tag i.

Det säger Sveriges Radios musikexpert Andreas Lindahl.

– För två år sedan hamnade festivalen mitt i Ukrainakrisen och framför allt handlade det om en av festivalens grundare Valerij Gergiev, och hans kopplingar till Putin som ifrågasattes. I år har festivalen kanske tagit tjuren vid hornen, för i år har man en seminarieserie på temat yttrandefrihet. Riktigt vad serien ska innehålla, men det känns som att festivalen istället för att ducka för debatten faktiskt tar tag i den, säger Andreas Lindahl.

Östersjöfestivalen verkar också ha tagit intryck av debatten om genus och jämställdhet, och framför musik av kvinnliga tonsättare som Andrea Tarrodi och Britta Byström. 

Hela programmet hittar man på Berwaldhallens hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".