Nanna Salemark på förlaget Genusredaktörerna.
Nanna Salemark på förlaget Genusredaktörerna. Foto: Hilda Ärlemyr/Sveriges Radio

Naket och normkritiskt i ny romance-litteratur

Kiosklitteratur med queerperspektiv
2:23 min

Genusredaktörerna ger ut tre nya romaner i den egna serien Queerlequin.

Kanske är 2016 året då den svenska romance-litteraturen blir lite mer queer. Det är åtminstone något det Malmöbaserade förlaget Genusredaktörerna hoppas på när de nu ger ut tre nya böcker i sin så kallade Queerlequin-serie, skrivna av pseudonymen V. Florian.

- Man ska vara sugen på spänning, lite naket och på att slippa den ständiga massproduktionen av förtryckande karaktärsroller.

Nanna Salemark och Genusredaktörerna är kritiska till hur stereotyp heterosexuell romance-litteratur ofta är uppbyggd. Men även förlagsjättar som HarperCollins Nordic börjar nu ge ut kiosklitteratur med queerperspektiv. I deras första bok skriven av en svensk författare som kommer ut i april i år, uppstår kärlek mellan Henrietta av Krusenlund och Petter, som egentligen heter Petra.

Nanna Salemark medger att Queerlequin-böckerna inte har någon så kallad "hög" litterär kvalitet. Men det är också det som är hela poängen, att det ska det ska vara både queer och lättillgängligt.

- Det är väldigt långt från poesi till exempel. Vi sänker ribban för att få in så många som möjligt och vara inkluderande, säger Nanna Salemark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".